Bender helpt GGD met coronatests

Margot Knapen is professional in het sociaal domein bij Bender en is gelijk na het zonnige pinksterweekend met 11 andere collega’s gestart bij de GGD Gooi en Vechtstreek om hier de coronatests mogelijk te maken. Bender is door de GGD Gooi en Vechtstreek uitgekozen als samenwerkingspartner hierbij. Juist de opleidingsachtergrond, ervaring en vaardigheden maken onze professionals geschikt voor de rol van bron- en contactonderzoeker. Margot vertelt ons over haar werkzaamheden en haar ervaringen van haar eerste week.

“Nu iedereen getest kan worden verwacht de GGD grote drukte. We worden daarom ingewerkt in drie verschillende onderdelen: het callcenter, de teststraat en bron- en contactonderzoek.

Drukte bij het callcenter

Het regionale callcenter bij de GGD kan gebeld worden door mensen met corona gerelateerde vragen. Hiervoor kunnen ze niet terecht bij het landelijke nummer (0800-1202) wat namelijk alleen bedoeld is voor het maken van afspraken voor een coronatest. De drukte op het landelijke nummer is enorm, er is reeds meer dan 400.000 keer gebeld. Je kunt je voorstellen dat het daar vastloopt en dat wij mensen aan de lijn krijgen die al uren en dagen ertussen proberen te komen.

McDrive

De teststraat waar mensen met een afspraak in kunnen rijden om getest te worden op het coronavirus lijkt een beetje op een McDrive maar dan anders. We nemen hier een keeltest en een neustest af. Een collega assisteert en zorgt ervoor dat het materiaal netjes in de door het RIVM aangeleverde buisjes wordt geborgen en administratief wordt verwerkt. Twee keer per dag komt een koerier langs van het laboratorium in Hilversum om het testmateriaal op te halen. Er wordt daar 24 uur en 7 dagen per week gewerkt om de uitslag binnen 48 uur te melden aan de betrokkene. Uiteraard zijn we goed beschermd in een pak, bril, mondkapjes met ventiel en handschoenen die worden gewisseld na elke test. De kleding is met dit warme weer best een pittige opgave. Een testblok beslaat 3 uur non stop bikkelen, maar het contact met mensen is fijn. Ze geruststellen en uitleggen wat je gaat doen hoort erbij. En een geintje op zijn tijd zorgt voor een glimlach bij de mensen en ook bij mijzelf.

Op zoek naar de bron

Als er iemand positief wordt getest is het van belang dat er bron- en contactonderzoek wordt gedaan. Wat is de bron? Huisgenoten moeten eveneens 14 dagen in quarantaine. Welke nauwe contacten zijn er geweest? Deze mensen moeten worden gebeld. Er dient uitleg te worden gegeven over de eventuele klachten en we monitoren actief de mensen door ze met regelmaat te bellen en alles nauwkeurig te verwerken in de softwaresystemen. Dit alles met als doel om het COVID-19 virus te volgen om uiteindelijk landelijk beleid te voeren ten aanzien van de maatregelingen en de versoepeling ervan.

De afwisseling van de taken per dagdeel is fijn en leerzaam en we worden goed ingewerkt en begeleid door de GGD Gooi en Vechtstreek. Het allermooiste vind ik dat we concreet een bijdrage kunnen leveren aan het inzichtelijk krijgen van de omvang van het virus wat ons wereldwijd al maanden in de greep houdt. Dus ook in deze tijd kunnen we zeggen: Bender voor jou.”