Bender in de diepte: een interview met jeugdconsulent Janne

Wat een jeugdconsulent nu echt doet, dat kun je natuurlijk het beste vragen aan een jeugdconsulent zelf. Janne is sinds juni 2020 werkzaam bij Bender en startte toen met het traineeship jeugdconsulent. Inmiddels is Janne alweer bij haar derde opdrachtgever aan het werk en vindt ze het hartstikke leuk om wat meer over haar functie te delen!

Wat is je functie op dit moment? ​

“Ik werk momenteel als Klantmanager Jeugd bij gemeente Meierijstad. Binnen deze functie behandel ik hulpvragen voor leeftijden van 0 t/m 18 jaar en eventueel verlengde jeugdhulp tot 23 jaar. Hier komen uiteenlopende taken bij kijken.”

Kun je wat meer vertellen over jouw traineeship bij Bender?

“​Ik heb het traineeship jeugdconsulent gevolgd. Dit was voor mij de unieke kans om in een korte tijd geschoold te worden en dit in praktijk te brengen. Toen ik na mijn studie ging solliciteren liep ik er vaak tegenaan dat werkgevers om ervaring vroegen. Deze ervaring ontbrak nog op mijn CV.

Het traineeship jeugdconsulent van Bender gaf mij dus de mogelijkheid om het sociaal domein binnen te treden. Daarnaast was ik nog niet SKJ geregistreerd, omdat ik als generalist afgestudeerd ben. Bender biedt de mogelijkheid om in je eerste registratiejaar een praktijkprogramma te volgen waardoor ik dus mijn SKJ-registratie kon behalen (zonder extra tijd/kosten).”

Heb je een casus waar je trots op bent of die het meeste indruk op je heeft gemaakt?

“​Ik werk inmiddels bij mijn derde opdrachtgever. Hier heb ik veel te maken met complexe casuïstiek die lange regievoering vragen. De jeugdbescherming neemt geen casussen meer aan waardoor jij als consulent de regie behoudt en dus ook de monitoring doet.

Als ik denk aan een van mijn enkelvoudige casussen ben ik er trots op dat ik een jongen van 16 op zijn plek heb gekregen. Deze jongen had geen motivatie meer voor school, kwam zijn bed niet meer uit in de ochtend en had veel ruzie met zijn zus en moeder thuis. Dit gezin had al hulp gehad van een FACT-team (FACT-teams behandelen en begeleiden mensen die een ernstige psychiatrische aandoening hebben in combinatie met problemen op andere levensterreinen), maar het hielp niet op lange termijn. Er was geen vader in beeld en moeder stond onder bewindvoering. Op het dieptepunt heeft deze moeder mij aangegeven niet meer te willen leven. De geschikte dagbesteding die ik voor de jongen had gevonden kon helaas geen doorgang vinden, omdat deze niet gecontracteerd was met onze gemeente. Helaas kon moeder ook geen PGB (Persoonsgebonden budget) beheren en daarom heb ik samen met onze beleidsmedewerker gekeken naar een maatwerkvoorziening. Uiteindelijk is deze jongen hier naartoe gegaan. De eerste evaluatie is achter de rug. De uitkomst is veelbelovend; zowel zoon als moeder zijn blij met de situatie zoals die nu is. De jongen gaat drie dagen per week met veel plezier naar deze dagbesteding, moeder heeft rust en er is geen ruzie meer thuis. Ze hebben me ook meerdere keren gezegd hoe blij ze met me zijn. Dit is natuurlijk een casus in een notendop, maar het geeft wel aan dat wanneer je naar oplossingen zoekt, je ontzettend veel kan betekenen voor een gezin. Meer voldoening kun je niet krijgen.”

Hoe ziet globaal je werkdag eruit?

“​Mijn werkdagen zijn inhoudelijk heel divers. Dit houdt in dat je klantcontact (dus met ouders of jeugdigen) hebt, contact hebt met desbetreffende zorgaanbieders, overleg hebt met collega’s en je verwerkt de administratie van een beschikking.

Een voorbeeld is een crisiszaak waar ik vijf weken mee bezig ben geweest. Ik heb veel uit moeten uitzoeken voor deze casus, heb contact gehad met verschillende partijen, contact gehad met Veilig Thuis, heb huisbezoeken af moeten leggen en ben bij zorgaanbieders op locaties geweest.”

Waarom heb je gekozen voor Bender?

“​Ik heb destijds gekozen voor Bender, omdat ik dus het traineeship kon volgen en mijn SKJ-registratie kon behalen. Daarnaast had ik bij het eerste gesprek al een goed gevoel. Bender heeft veel te bieden en ik had snel door dat je heel veel kon leren in een heel korte tijd. Dat is heel fijn als je aan het begin van je carrière staat!”

Kun je het Bender gevoel beschrijven?

“​Zeker, voor mij is het ultieme Bender gevoel betrokkenheid en attent. In bijna anderhalf jaar dat ik bij Bender werk voel ik mij enorm gewaardeerd, er is altijd betrokkenheid vanuit je regio- en/of talentmanager. Het zit hem in de kleine dingen vind ik, zoals een bloemetje bij verhuizen, een chocoladereep bij een tussenevaluatie of een feestdag, een kaartje/cadeautje voor je verjaardag en bijvoorbeeld een leuk zomerpakket voor op het strand.”

Wat leuk om jou op deze manier te leren kennen Janne! En bedankt voor het beantwoorden van deze vragen. Fijn om wat meer te weten te komen over jouw loopbaan bij Bender.

“Ik vond het leuk om je op deze manier mee te nemen in mijn functie. Tot op het Benderfeest in januari!”

 

Bender met aandacht voor jouw groei!

Nu je een inzichtje hebt gekregen hoe het werken als jeugdconsulent is: op 1 november 2021 start Bender met het traineeship jeugdconsulent. Wil jij ingezet worden op dynamische en uitdagende projecten binnen de jeugdzorg? Bij Bender geven wij jou de aandacht die jij verdient, in de vorm van een interessante baan, persoonlijk contact, opleidingen en een aantrekkelijke beloning. Interesse in wat wij te bieden hebben?

Traineeship jeugdconsulent