Bender ook voor jezelf! 5 tips om vaker nee te zeggen

De vakantieperiode staat voor de deur. Heel fijn als je zelf vakantie hebt, maar er zullen ook veel collega’s op vakantie gaan waardoor jij nog harder nodig bent. Jij wilt zoveel mogelijk mensen helpen. En dus loop je een stapje harder als dat nodig is of ga je langer door als dat moet.

Maar waar ligt de grens?
Joúw grens? Het elastiek is niet oneindig rekbaar. Soms lijkt dat misschien wel zo, maar echt: op een dag is de rek eruit. Om dat moment voor te zijn hebben wij 5 praktische tips opgesteld.

Tip 1: Ben jezelf er bewust van dat je een keuze hebt

Wat wil jij? Wat is van belang voor jou en je omgeving? Ben er bewust van dat je ook de keuze hebt om nee te zeggen? Als je overal ja op zegt, dan doe je je werk, cliënten, collega’s, thuisfront maar vooral jezelf tekort.

Tip 2: Denk na over de gevolgen van je keuze

Je hebt al een tijdje lichamelijke klachten waar eigenlijk eens een arts naar zou moeten kijken, maar het komt er steeds niet van omdat jij op je werk en thuis alle ballen hoog moet houden. Eindelijk is de afspraak gepland, dan belt je werk om te vragen om een dienst op te vangen voor een zieke collega. Ga voor jezelf na wat de gevolgen zijn als je ja zegt. Dit geldt ook wanneer je eens een keer een vrije middag voor jezelf hebt ingepland!

Tip 3: Bouw voor jezelf tijd in om erover na te kunnen denken

Zeg niet gelijk ja maar zeg dat je er even over na wilt denken. Hierdoor gun je jezelf even de tijd om te bedenken wat jij belangrijk vindt en kan je een weloverwogen beslissing nemen.

Tip 4: Zoek samen naar een oplossing 

Wanneer er een collega naar je toekomt om hulp te vragen, komt er vlak daarna een andere collega die ook jouw hulp nodig heeft. Bedenk dat je ook kan overleggen hoe je deze twee hulpvragen kan oplossen zonder dat je het gevoel hebt een van deze collega’s in de steek te laten wanneer je nee zegt tegen een van beiden. Een antwoord zou kunnen zijn: “Ja ik wil je heel graag helpen, ik heb alleen niet direct tijd. Kan het als ik hiermee klaar ben?” Kijk samen of je een oplossing kan vinden.

Tip 5: Doe een beroep op je naasten

Wanneer nee zeggen een van je valkuilen is, vraag of je naasten je er op willen wijzen wanneer ze merken dat je teveel hooi op je vork neemt. Zo wordt je meer bewust van het feit dat je vaker voor jezelf zal moeten kiezen. Grensoverschrijdend gedrag leidt namelijk regelmatig tot burn-outs en depressies. En dat wil je voorkomen.

 

Bender met aandacht voor jouw groei

Ben jij een doorzetter, een aanpakker? Iemand die gelooft dat het altijd beter kan? En wil jij met alle aandacht voor mensen hét verschil maken? Bender biedt talenten als jij een boeiende baan, opleidingen en traineeships binnen de zorg, het sociaal domein en het ruimtelijk domein. Zo werken we samen aan jouw groei. Bekijk ons vacatureaanbod>