“Mijn huis, dit kan niet, ik woon hier."

Aan het woord: Dagmar van Wilgenburg, Projectverzorgende bij Bender.

“Als ik naar u kijk vraag ik mij af wat er in uw hoofd om gaat. U bent best mondig en opzoek naar uw moeder, uw hond en uw huis. Maar het is er allemaal niet meer. En de angst en bezorgdheid in uw ogen geven mij een verontrustend gevoel.

Vanaf het moment dat u wakker bent loopt u over de gangen. U woont bij ons op de afdeling waar basiszorg wordt verleend. Dus u gaat naar buiten wanneer u daar zin in heeft. Maar elke keer als u gaat, bent u opzoek naar uw huis. Gauw gevonden want het is maar een straat van ons vandaan.  Als u daar dan aankomt en het ‘verkocht’ bord in de tuin ziet staan word u gevuld met verdrietige gevoelens. De tranen biggelen een voor een over uw wang en u zegt tegen mij met wanhoop in uw stem: “Mijn huis, dit kan niet, ik woon hier.” En terwijl u dit zegt barst u in huilen uit.

Woorden schieten tekort

Ik voel mij machteloos en verdrietig. Alles wat iemand in zijn beleving nog had is weg. Wat moet dat verschrikkelijk voelen. Ik probeer u te kalmeren en u mee te nemen naar het verzorgingshuis. Daar heb ik de middelen om u te troosten, een kopje thee of een telefoon om met uw kinderen te bellen. U pakt mijn arm vast en samen lopen we zonder een woord te zeggen terug naar het verzorgingshuis.

U hebt dementie. En wat ik zie is onbegrip, verlies en verdriet. Hunkerend om getroost te worden met liefde. Eenmaal thuis wilde u in bed liggen. Ik ben naast u gaan zitten en ik heb u geknuffeld en getroost, net zolang u in slaap viel.

 

Ik hoor voor u te zorgen, ook in deze situaties. En dit zijn de meest kwetsbare momenten in mijn vak maar ook de meest waardevolle. Ik zal u niet vergeten.”

 

Bender met aandacht voor jouw groei!

Wil jij ook ingezet worden op dynamische en uitdagende projecten in de zorg? Dit doen we door jou de aandacht te geven die jij verdient, in de vorm van een interessante baan, persoonlijk contact, opleidingen en een aantrekkelijke beloning. Interesse in wat wij te bieden hebben?

Volg mij ook op mijn blogpagina Zuster Dagmar >>

Werken in de zorg