Digitalisering van ruilmiddelen

Interview met Lisette, Claimbeoordelaar bij de gemeente Oldambt over cryptocurrency – oktober 2022.

Raken we als gemeente het zicht kwijt op het inkomen, vermogen en de vaststelling van aflossing bij inwoners door de ‘digitalisering van ruilmiddelen’?

Het team Inkomen van de gemeente Oldambt heeft zich bekwaamd in cryptocurrency. Binnen dit team zijn onder andere claimbeoordelaars, klantmanagers, medewerkers van de bijzondere bijstand en de sociaal rechercheur / toezichthouder werkzaam. De claimbeoordelaars hebben een poortwachtersfunctie en ontvangen uitkeringsaanvragen van inwoners, die zij beoordelen op rechtmatigheid. De klantmanagers zijn na de aanvraag de vaste contactpersoon voor de klant. Zij zijn dan het aanspreekpunt voor alle zaken rondom doel- en rechtmatigheid van de uitkering.

De claimbeoordelaars en klantmanagers van de gemeente Oldambt kwamen erachter, dat op de bankafschriften van inwoners, hoofdzakelijk jongeren, afschrijvingen naar derden stonden, die zij niet thuis konden brengen. Dit bleken crypto’s te zijn.

Vraag en antwoord

“We zijn een handleiding over cryptovaluta gaan schrijven en kwamen er al snel achter, dat we hier te weinig kennis over hadden.  Wat zijn crypto’s nou eigenlijk, wat kunnen en moeten wij ermee, welke soorten heb je, hoe zit het met de verantwoordelijkheid van de inwoner, etc.

In mijn zoektocht naar antwoorden kwam ik terecht bij de Bender Academie. Het was meteen duidelijk dat zij de antwoorden hadden. Samen hebben we een workshop op maat samengesteld.  Uiteindelijk hebben 25 medewerkers van de gemeente de workshop van een halve dag gevolgd. Er is een wereld voor ons opengegaan.

Uit de praktijk

De workshop was heel praktisch ingestoken. Stap voor stap en aan de hand van casussen werden we meegenomen in de wondere wereld van de crypto’s. De trainer was zeer deskundig en gedreven. We weten nu op welke omschrijvingen op bankafschriften we moeten letten, welke vragen we aan de inwoner moeten stellen en wat de inwoner zelf moet laten zien. Op het moment dat we constateren dat een inwoner handelt in crypto’s, geldt dat namelijk als inkomsten/vermogen en heeft dat invloed op de uitkering. Na de workshop heeft de trainer van Bender ons ondersteund bij het opstellen van onze handleiding. Ook de vraagstelling op de aanvraagformulieren hebben we hierop gewijzigd.

Doen!

Ik zou andere gemeenten aanraden zich te verdiepen in cryptovaluta en hier op een andere manier naar te kijken en tevens goed naar de vraagstelling op het aanvraagformulier van een uitkering te kijken”. Aldus Lisette, Claimbeoordelaar bij de gemeente Oldambt.

Training Cryptovaluta op 17 november of 14 februari 2023

Meer informatie of direct inschrijven:

Training Cryptocurrency

 

Cryptovaluta zijn digitale ruilmiddelen waar geen (officiële) tegenpartij zoals een bank aan te pas komt. Steeds meer mensen laten zich verleiden tot deze ‘beleggingsvorm’. Daarnaast zijn er alternatieve digitale valutastromen door diensten als Apple Pay en Paypal in opmars.

Als verstrekker van voorzieningen en uitkeringen wordt het recht erop vaak bepaald door de middelen (het inkomen en vermogen) waarover de belanghebbende beschikt. Binnen de schulddienstverlening spelen de middelen daarnaast een belangrijke rol in de vaststelling van de aflossing ten behoeven van schuldeisers.

Voor wie?

Ben je als claimbeoordelaar, klantmanager, medewerker bijzondere bijstand, sociaal rechercheur, schuldhulpverlener, budgetcoach of bewindvoerder ook geïnteresseerd in een workshop cryptocurrency? We bieden deze aan als open inschrijving én incompany, op maat. Neem gerust contact met ons op!

 

Bekijk ook ons totale Bender Academie aanbod >>