Dag van de scheiding

De tweede vrijdag van de maand september is door de Vereniging van Familierecht Advocaten en Scheidingsmediators (vFas) sinds 2010 uitgeroepen als dag van de scheiding.

 

Het doel van deze dag is landelijke aandacht voor het belang van deskundige begeleiding bij scheidingen. Belangstellenden kunnen op deze dag vrijblijvend informatie krijgen over het scheidingsproces bij de aangesloten advocatenkantoren.

In ‘harmonie’ scheiden

Naast het belang van de juiste juridische begeleiding is het ook met name belangrijk dat er stil wordt gestaan bij de emoties die een echtscheiding teweeg brengen. Met name wanneer er kinderen in het spel zijn. 10% tot 15% van de echtscheidingen wordt uiteindelijk een scheiding waarbij het ouders niet meer lukt om het ouderschap gezamenlijk vorm te geven. Deze ouders raken verwikkeld in een strijd waarbij de kinderen vaak onderdeel worden van de strijd. Deze kinderen hebben een grotere kans op ontwikkelingsproblemen dan kinderen van ouders die in “harmonie” scheiden.  Zo hebben deze kinderen meer last van sombere en angstige gevoelens, stress, een laag zelfbeeld, problemen op school, agressief gedrag gehechtheidsproblemen, chronische loyaliteitsconflicten en parentificatie. Ook kan een strijd tussen ouders als gevolg hebben dat het kind het  contact met één van de ouders verliest.

Geen onderdeel van de strijd worden

Deze groep kinderen en ouders doen een steeds groter beroep op de hulpverlening maar de interventies die worden ingezet hebben vaak onvoldoende resultaat. Zij kunnen bijvoorbeeld contactverlies niet voorkomen of herstellen. Dit zijn ook vaak de zaken die de professional onder de huid kruipen. Ze zijn vaak druk bezig om zelf geen onderdeel van de strijd te worden en komen daardoor onvoldoende toe aan hulpverlenen en aan de belangen van het kind.

Klachtgevoelig

Daarnaast zijn deze scheidingszaken klachtgevoelig waardoor de professional op eieren loopt en worstelt met het innemen van een standpunt. Een veel gehoorde klacht is dat consulenten partijdig zijn en onzorgvuldig omgaan met het delen van informatie. De professionals daarentegen geven aan dat ze zich onvoldoende toegerust voelen om met deze problematiek aan de slag te kunnen gaan.

Training complexe scheiding- en omgangsproblematiek

Uit het adviesrapport Expertteam ouderverstoting/ complexe omgangsproblematiek (januari 2021) komen verschillende adviezen naar voren om effectiever met deze casuïstiek om te gaan. Bender heeft deze in haar tweedaagse training complexe scheiding- en omgangsproblematiek verwerkt en vertaalt naar praktische handvatten voor de jeugd- en gezinsprofessional die in hun dagelijkse werk met deze casuïstiek te maken hebben.

Deze training gaat op 28 november van start.

Training complexe scheiding- en omgangsproblematiek

 

Bekijk ook ons totale Bender Academie aanbod >>