Dankbaar werk met maatschappelijk belang

Een interview met Max Besteman, werkzaam als allround medewerker bij de GGD Gooi en Vechtstreek. Max werkt zowel op de teststraat als als bron- en contactonderzoeker. “Net als voor vele mensen heeft het virus ook op mij een flinke impact gehad. Het idee dat ik mijzelf nuttig kan maken in deze tijd, geeft mij veel voldoening.”

 

Hoe ben je bij Bender gekomen of Bender bij jou?

“Nadat ik afgestudeerd was ging ik gelijk op zoek naar een baan die aan zou sluiten bij mijn studie. Na dagenlang Linkedin en Indeed af te struinen kwam ik een advertentie van Bender tegen. De advertentie was voor een trainee GGD specialist. Ze zochten mensen om samen de strijd aan te gaan tegen het virus dat ons al maanden in de greep houdt. Voordat deze advertentie aan mij voorbij kwam, was ik werkzaam bij een restaurant. Echter, door COVID-19 konden daar geen werkzaamheden meer uitgevoerd worden en zat ik zonder werk. Hierdoor voelde ik mij gemotiveerd om mij in te zetten voor dit maatschappelijke belang.”

Waar werk je nu precies en wat houdt jouw werk in?

“Mijn functietitel is GGD specialist. Echter zou ik mijn functie eerder beschrijven als GGD generalist. Zo werk ik op de teststraat zelf, als tester of dag-coördinator en daarnaast voer ik ook bron- en contactonderzoek uit. Wat ik ontzettend prettig vind, want het houdt me scherper en maakt me meer bewust van het gehele proces. Het is een echte allround functie.”

Heb je ook het tweedaagse traineeship gevolgd en wat heb je hieraan gehad?

“Ik vond het traineeship erg prettig. Ik was me ervan bewust dat ik uiteindelijk testen moest afnemen bij mensen. Die bewustwording ging gepaard met wat spanningen. Dat had mede mee te maken dat ik zelf ook de test had gehad. Hoewel die goed was verlopen, had ik daarvoor een aantal ‘coronatest-horrorverhalen’ gehoord. Gelukkig gaf de training mij handvatten om de wereld te ontnemen van deze coronatest-horrorverhalen. Tevens was de training een fijne gelegenheid om mijn toekomstige collega’s te ontmoeten.”

Waarom wilde jij bij de GGD gaan werken?

“Zoals ik al eerder schetste was COVID-19 het roet in mijn eten. Net als voor vele mensen heeft het virus ook op mij een flinke impact gehad. Het idee dat ik mijzelf nuttig kan maken in deze tijd, geeft mij veel voldoening.”

Wat maakt jouw werk leuk en uitdagend?

“Hoewel het testen zelf soms wat repetitief kan voelen, is de interactie die je hebt met de verschillende mensen wat het werk zo leuk maakt. Vaak merk je het al snel als mensen wat nerveus zijn. Dan zie ik het ook als een uitdaging om zoveel mogelijk zorgen en onrust weg te halen voordat er daadwerkelijk getest wordt. Dit gaat vaak met een grap of grol. Dat geldt ook voor bron- en contact onderzoek. Je spreekt elke keer weer een nieuw persoon, waarmee je in die korte tijd een soort band opbouwt.”

Zou je jouw werk aanraden aan een ander en waarom dan precies?

“Absoluut. Het voelt voor mij als ontzettend nuttig werk, met maatschappelijk belang. Gedurende de ‘lockdown’ was ik gelimiteerd aan de beperkte vriendelijke gezichten om mij heen. Nu ik aan het werk ben op de teststraat heb ik vele nieuwe collega’s ontmoet. Wat eigenlijk ook een beetje gek is, gezien de omstandigheden. Over het algemeen is het ook heel dankbaar werk. Zowel de mensen die getest worden als de mensen die je spreekt bij bron- en contact onderzoek zijn ontzettend blij met de hulp die ze krijgen.”

Bender voor jou!

Het vaccineren tegen COVID-19 in Nederland is inmiddels begonnen. De GGD staat voor deze enorme opgave en kan dan ook veel mensen gebruiken die de vaccinaties kunnen zetten. Wil jij hier aan bijdragen en heb jij ook prik-ervaring? Bekijk hieronder ons actuele aanbod aan vacatures bij de GGD.

Vacatures GGD