De gaafste projecten in de ruimtelijke ordening: Nieuw Legmeer

Onze professionals in het ruimtelijk domein zitten op de meest uiteenlopende projecten bij diverse opdrachtgevers. Van woningbouw tot energietransitie; allemaal projecten die bijdragen aan een duurzame leefomgeving. Onze professionals zijn trots op de projecten waar ze in betrokken zijn. In een reeks van verhalen vertellen zij over deze projecten en wat hen motiveert en trots maakt. De professional die nu in deze reeks aan het woord komt is Niels Wendel.

“Ik ben bij Bender gestart in juli 2019 met het Traineeship beleidsmedewerker ruimtelijke ordening & Omgevingswet. Na intensieve, leerzame maar ook heel gezellige eerste trainingsweken ben ik klaargestoomd om snel aan de slag te kunnen bij de overheid. Wat is er nou leuker dan jezelf inzetten voor de mensen om je heen?

Eind 2019 ben ik aan de slag gegaan als Projectassistent voor projecten in de stedelijke ontwikkeling van de gemeente Amstelveen. Een gemeente onder de rook van Amsterdam waar ontzettend veel gebeurt. Inmiddels ben ik doorgegroeid naar Programmasecretaris van de projectorganisatie Nieuw Legmeer. Daarbij horen een heleboel verschillende taken. Ik ben verantwoordelijk voor het proces van de bestuurlijke afstemming (directie, college van B&W en gemeenteraad) en de kwaliteit van de stukken die de bestuurlijke besluitvorming ingaan. Ik houd overzicht over de verschillende deelprojecten om ervoor te zorgen dat ze op elkaar aangesloten blijven. Op verschillende terreinen adviseer ik de projectmanager. Ook mag ik deelprojecten leiden.

Verder gaan dan wettelijk geregelde duurzaamheidseisen

In mijn werk richt ik mij op de transformatie van Legmeer. Een volledig functionerend bedrijventerrein van 30 hectare groot dat stap-voor-stap getransformeerd wordt naar een nieuwe moderne, Amstelveense woon-werkwijk, geschikt voor jong en oud. Er komen circa 3000 woningen en er is ruimte voor ongeveer 2400 werkplekken. Daarnaast worden er vele voorzieningen gerealiseerd: van hele nieuwe parken, tot een nieuwe school en eerstelijnszorg. En naast dat alles willen we verder gaan dan de wettelijk geregelde duurzaamheidseisen. Nieuw Legmeer moet energieneutraal worden, met veel aandacht voor klimaatadaptatie en de circulaire economie.

Invloed op projectorganisatie

Om plaats te maken voor woningbouw wordt er aan de zuidkant van Amstelveen een nieuw bedrijventerrein mogelijk gemaakt waar bedrijven uit Legmeer naartoe kunnen verplaatsen: het bedrijventerrein Amstelveen-Zuid (BTAZ). De gemeentewerf en het afvalbrengstation moeten we trouwens ook die kant op verplaatsen. Vanwege de omvang van het project is er buiten de bestaande gemeentelijke organisatie een aparte projectorganisatie opgericht. Dat is pas een aantal maanden geleden gebeurd: waardoor ik van begin af aan invloed heb kunnen uitoefenen in de vormgeving ervan!

Ontzettend relevant werk

De complexiteit van het project maakt het ontzettend uitdagend. Het is het meest complexe en risicovolle woningbouwproject dat de gemeente ooit heeft gedaan. Het werk als Programmasecretaris maakt dat je overal bij betrokken wordt en van alles op de hoogte bent. Ik houd me bezig met de inhoud zoals bijvoorbeeld het bestemmingsplan, de MER rapportage, de stikstofproblematiek en de vormgeving van participatietrajecten. Maar ook de proceskant, denk hierbij aan procesmanagement, planningen, opzetten van een pilot, de financiële huishouding en het voeren van gesprekken met grondeigenaren. Daar zijn er trouwens 140 van. En je moet ze allemaal mee zien te krijgen. Geen gemakkelijke opgave dus! Je hebt elke dag door dat je ontzettend relevant werk hebt. Dagelijks krijgen we mails van bewoners met elk hun eigen problematiek en die ontzettend hard en soms wanhopig op zoek zijn naar woonruimte.

Een flinke uitdaging

Er ligt wel een behoorlijke uitdaging. Zo is de planning van het project knellend. Dat komt door de woningbouwimpuls die we hebben verkregen. Daardoor worden we geacht de eerste paal in februari 2024 geslagen te hebben. Dat lijkt ver weg, maar in de wereld van bouwprojecten is het heel kort tijd. Zeker als je je beseft dat het nu nog een functionerend bedrijventerrein is. Geen dag die voorbij gaat waarin we rustig aan hebben kunnen doen. Maar dat maakt mijn werk wel zo dynamisch!”

 

image

Bender met aandacht voor jouw groei!

Het is belangrijk om een baan te vervullen waar je blij van wordt, nieuwe energie van krijgt en waarbij je bouwt aan je toekomst. Samen met jou bepalen we wat de meest optimale invulling is van je carrière. Binnen het ruimtelijk domein zijn er verschillende mogelijkheden. Wil je daar eens over sparren? Je kunt altijd een mailtje sturen naar Jelke van Oosten of hem direct even bellen: 0638160534.

 

Interesse in wat wij te bieden hebben?

Werken in het ruimtelijk domein