De Omgevingswet: oefenen, testen en gewoon doen!

Op dinsdag 19 januari vond er vanuit het programma ‘Aan de slag met de Omgevingswet’ een digitale inspiratie dag plaats. Het thema van deze dag was oefenen, testen en gewoon doen!  Vanuit het hele land konden deelnemers zich laten inspireren over hoe je verschillende onderwerpen uit de Omgevingswet aan kunt pakken. De organisatie van deze dag had onze professional in het ruimtelijk domein Bram Krajenbrink, gevraagd om namens de gemeente Dronten een workshop te geven over de aanpak met betrekking tot toepasbare regels bij Dronten.

Bram: “De aanpak van de gemeente Dronten voor de Omgevingswet kenmerkt zich door een praktische uitvoering waarin oefenen en experimenteren centraal staat. Hierbij staat het principe LEF (leren, experimenteren en funderen) centraal. Door te experimenteren en lering te trekken uit de experimenten wordt een sterke fundering voor de komst van de wet gebouwd.

Ook in het onderwerp toepasbare regels is voor deze aanpak gekozen. Toepasbare regels zijn voor gemeenten een nieuw begrip. Het vertalen van juridische normen naar begrijpelijke en bruikbare vragenbomen is iets dat (nog) niet iedere gemeente in de vingers heeft. Voor Dronten was dit niet anders. In een pilot heeft de organisatie kennis kunnen maken met wat toepasbare regels eigenlijk zijn en wat het maken van deze regels eigenlijk betekent voor de organisatie. Deze aanpak schept veel duidelijkheid over een anders zeer complex onderwerp.

Oefenen en experimenteren

De aanpak bij het onderwerp toepasbare regels is een mooi voorbeeld van hoe organisaties zich klaar kunnen maken voor de Omgevingswet. De Omgevingswet is een zeer complex onderwerp met veel verschillende facetten, vernieuwingen en vaak onverwachte gevolgen. Door te oefenen en te experimenteren kunnen organisaties meer grip krijgen op de Omgevingswet. Mijn advies voor de Omgevingswet is dan ook, oefenen, testen en gewoon doen!”

Mocht je na dit verhaal interesse hebben gekregen in de inspiratie dag, de opnames zijn hier terug te vinden. Onder het kopje “Vragenbomen toepasbare regels” is de workshop van Bram te vinden.