"Door Bender kan ik mij ontwikkelen tot projectleider"

Tine Postma volgde het eerste traineeship ‘Duurzaamheid en energie’. Sinds februari is Tine via Bender gedetacheerd bij gemeente Smallingerland als Projectleider Regeling Reductie Energiegebruik (RRE). “Werkinhoudelijk ben ik erg trots, ik heb een breed scala aan activiteiten opgepakt en ingericht voor verschillende doelgroepen. Ik heb zelfstandig een volledig RRE project neergezet en dat in corona-tijd.”

Tine (28) komt uit Groningen waar zij Geschiedenis heeft gestudeerd. Na haar master Governing Europe en onder andere een stageperiode bij de gemeente Amsterdam is zij terechtgekomen bij Bender. Duurzaamheid is een belangrijk onderwerp voor Tine, hierdoor heeft ze bewust gekozen voor het traineeship bij Bender. In haar vrije tijd doet ze veel aan yoga, kookt ze graag en houdt ze zich bezig met politiek. 

Wat houdt precies de RRE in en wat zijn jouw werkzaamheden daarin?

“De RRE-subsidie wordt uitgekeerd aan gemeenten om inwoners met koopwoningen te kunnen ondersteunen bij energiebesparende maatregelen. Gemeente Smallingerland heeft zich ingeschreven voor 3300 woningen en 297.000 euro ontvangen om te investeren in energiebesparingsprojecten. Ik leid het RRE-project binnen Smallingerland met hulp van het programmateam en externe partners. Onder dit project ben ik onder andere gestart met een nieuwe ronde Energiecoach Smallingerland voor huiseigenaren met een smalle beurs, organiseer ik de duurzame week van Smallingerland en zijn er 2000 gratis energiebespaarpakketten en 100 goedkope quickscans gerealiseerd. Verder organiseren we een groepskorting voor isolatiemaatregelingen, doen we mee aan Junior Energiecoach en hebben we in warmtebeeldcamera’s geïnvesteerd waardoor woningen kunnen worden gescand op warmtelekken, zodat inwoners meer inzicht krijgen in de staat van hun eigen woning.

Wat is de impact van de RRE binnen gemeente Smallingerland?

De RRE heeft veel impact. De subsidie geeft ons meer mogelijkheden en ademruimte om te investeren in een ‘proeftuin’ waarin we kunnen experimenteren. Zo kan er creatiever worden nagedacht over de verduurzaming van de gemeente en wordt er meer ‘out of the box’ nagedacht.

 

Het is de bedoeling dat bepaalde activiteiten worden opgezet met het oog op de toekomst, zodat deze vaker herhaald worden. Er wordt dus geïnvesteerd in de lange termijn. Tevens wordt met de RRE geïnvesteerd in werknemerscapaciteit en was het voor de gemeente mogelijk om mij in te zetten.

Wat voor een kansen biedt de RRE aan gemeentes in de toekomst?

De gemeente wil via de RRE zoveel mogelijk impact genereren. De RRE bestaat vanwege de voorwaarden vooral uit korte termijnactiviteiten en korte termijnresultaten, maar daartegenover staat wel de investering in kennis en expertise. Kennis en expertise blijft namelijk binnen de organisatie.

 

De RRE biedt dus voor de lange termijn veel nieuwe inzichten.  De relaties en activiteiten die de gemeente met de RRE ontwikkelt kunnen in de toekomst goed van pas komen bij de warmtetransitie en andere duurzaamheidsprojecten.

Wat zijn je meest waardevolle resultaten en leermomenten?

Werkinhoudelijk ben ik erg trots op wat ik heb neergezet: een breed scala aan activiteiten, ingericht voor verschillende doelgroepen en veel aanbod voor zowel kleine als grote energiebesparende maatregelingen.

Vanuit mijn professionele optiek ben ik het meest trots dat ik zelf een project heb neergezet. Ik heb het idee dat het project veel beter is geworden door de coronapandemie. Door creatief nadenken en veel experimenteren is dat gelukt. Je kan dus wel zeggen dat ik veel heb geleerd over projectmanagement. Ik heb veel vrijheid en verantwoordelijkheid gekregen om het project op te zetten; ik moest meerdere ballen tegelijkertijd in de lucht houden, veel contact onderhouden met externe partijen en collega’s, maar ook collega’s aansturen.

En je ervaring bij Bender?

Door corona werden de fysieke contactmomenten lastiger, gelukkig heb ik goed contact met mijn regiomanager. Als ik iets nodig heb kan ik altijd bij hem terecht. Ook belt hij mij af en toe om te vragen hoe het met mij gaat. Dat vind ik erg fijn.

Hoe zie je jouw toekomst tegemoet binnen Bender?

Ik wil me graag ontwikkelen tot projectleider binnen Bender.  De combinatie van uitdagende opdrachten via Bender en passende opleiding gaan mij helpen om deze stap te kunnen maken. Zo begin ik binnenkort aan de cursus ‘’projectmanagement’’ die Bender aanbiedt.

Het liefst werk ik bij een overheidsinstantie, welke dat precies is maakt mij niet zoveel uit. Ik vind het vooral leuk om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Desondanks lijkt het me, na gewerkt te hebben bij twee gemeentes, erg leuk om aan de slag te gaan bij een provincie of waterschap.”

 

image

Bender met aandacht voor jouw groei!

Het is belangrijk om een baan te vervullen waar je blij van wordt, nieuwe energie van krijgt en waarbij je bouwt aan je toekomst.  Samen met jou bepalen we wat de meest optimale invulling is van je carrière. Binnen het ruimtelijk domein zijn er verschillende mogelijkheden. Wil je daar eens over sparren? Je kunt altijd een mailtje sturen naar Jelke van Oosten of hem direct even bellen: 0638160534.

 

Interesse in wat wij te bieden hebben?

Werken in het ruimtelijk domein