“Ik heb me op professional vlak snel kunnen ontwikkelen”

Bram Krajenbrink heeft zich sinds augustus 2019 als trainee Fysieke leefomgeving ontwikkeld tot een jurist die gespecialiseerd is in de Omgevingswet. “Als je werkt aan de Omgevingswet kijk je vooral naar je eigen organisatie, daardoor krijg je snel door wat wel en niet goed gaat bij een gemeente, daar leer je veel van.’’

Bram (26) komt uit Nijmegen waar hij Rechten heeft gestudeerd aan de Radboud Universiteit. Hij heeft tijdens zijn studie stagegelopen bij de Provincie Noord-Brabant en bij de Rechtswinkel Achterhoek. Zo heeft hij ervaring op bestuurs- en omgevingsrecht in het bijzonder. Momenteel is Bram via Bender gedetacheerd bij gemeente Dronten als jurist en werkt hij hard mee aan de huidige ontwikkelingen omtrent de Omgevingswet. In zijn vrije tijd wielrent Bram graag. Hij is al verscheidene keren op de fiets naar zijn werk gegaan, een pittig eind maar daar haalt hij veel plezier uit.

Hoe zien je werkzaamheden en dagelijkse taken eruit bij gemeente Dronten?

Ik ben begonnen als jurist bij de afdeling handhaving, daar heb ik de ene helft van de week juristen ondersteund en de andere helft ben ik bezig geweest met de Omgevingswet. Denk dan aan instrumenten als vergunningen en omgevingsplannen. Sinds een tijdje richt ik mij volledig op de Omgevingswet. Ik kijk met mijn juridische blik naar de opgave van de Omgevingswet. Ik kijk wat de juridische regels zijn en hoe die eruitzien. Dat doe ik samen met een aantal collega juristen en een bedrijf dat ons de software aanlevert. We doen veel ervaringen op en aan de hand daarvan heb ik een actieplan geschreven. Daarin heb ik opgesteld hoe we verder moeten als gemeente, wat het doel is voor de gemeente, wat de gemeente kan bereiken en hoe ze daar kunnen komen. Het actieplan is vervolgens goedgekeurd en momenteel geven we uitvoering aan dit plan.

Hoe kijkt gemeente Dronten aan tegen de komst van de Omgevingswet?

We moesten eerst uitpluizen wat de Omgevingswet precies inhield. Dat kostte even wat tijd maar nu wordt het serieus genomen, er zit een stevig programmateam op. Ik zie dat we daardoor grote stappen maken, zo zijn we voorlopers in het ontwikkelen van toepasbare regels. Deze regels kunnen we nu klaarmaken voor de toekomst, zodat we er daadwerkelijk mee kunnen werken.

Welke kansen biedt de Omgevingswet aan de gemeente?

Je moet alle verordeningen, visies en omgevingsplannen herevalueren en sommige documenten vanaf de grond opnieuw opbouwen. Zo kun je goed verbeteringen aanbrengen. Het is een hele mooie kans voor de gemeenten om bewust met hun eigen proces bezig te zijn en waar kan veranderingen aan te brengen. Ook juist veranderingen die misschien niet direct door de Omgevingswet voorgeschreven worden.

Hoe wordt de implementatie van de Omgevingswet aangepakt?

Er is een groot programmateam met projectleiders, zij hebben het programma gestart, opgezet en ontwikkeld. De grote opzetfase loopt nu ten einde en het gaat echt richting het uitvoeren. Nu moet het worden teruggebracht naar de werkvloer; naar handhavers, vergunningverleners, gebiedsontwikkelaars, noem maar op. Ook wordt het bij de burgers neergelegd. Er worden bijvoorbeeld burgerpanels opgezet. We vertellen wat we willen doen en hoe we dat gaan uitvoeren, dat wordt voorgelegd aan de burgers. Gemeente Dronten werkt hierbij aan de hand van een aantal leidende principes. Burgers en ondernemingen uit de gemeente waren uitgenodigd om te stemmen op een aantal leidende principes. Aan de hand van deze leidende principes werd het programma voor de Omgevingswet uitgebreid. Dat kan zijn door meer te richten op openheid of meer ruimte te geven voor burgerparticipatie. De gemeente gaat daar vervolgens mee aan de slag binnen de Omgevingswet.

Wat zijn je grootste leermomenten het afgelopen jaar?

Mijn persoonlijke ontwikkeling is voor mijzelf ook erg verrassend. Ik ben juridisch geschoold, maar ik ben juist veel bezig geweest met werkprocessen: wie doet wat? Wat is een efficiënte werkverdeling? Ik had niet verwacht dat ik dat soort werkprocessen leuk zou vinden en dat ik dat kon als jurist. Verder ging ik als jurist veel zelfstandig aan de slag, maar binnen een gemeente leer je juist projectmatig samen te werken. Dat heb ik echt geleerd op de werkvloer, niet in de collegebanken. Tot slot ben ik trots dat ik vertrouwen en ruimte heb gekregen bij het uitvoeren van de projecten en snel werd opgenomen in het team.

Hoe is je ervaring bij Bender tot nu toe?

Ik heb erg goede ervaringen bij Bender. Bender geeft me de mogelijkheid te bespreken wat goed en minder goed gaat tijdens intervisie momenten, dat vind ik fijn. Ook biedt Bender mij een groot netwerk van collega’s, met deze mensen kan ik sparren over hun werkzaamheden, horen hoe zij dingen aanpakken of waar zij tegen aanlopen, daar leer ik weer van.

Bender biedt ook veel cursussen aan waar ik gebruik van kan maken. Binnenkort heb ik bijvoorbeeld een rechtszitting, dat wordt mijn eerste en dat vind ik best spannend. In aanloop daarnaartoe is een cursus ‘bezwaar en beroep’ georganiseerd waarin de praktische zaken bij een rechtbank worden behandeld. Daardoor weet ik waar ik rekening mee moet houden en wat de voorschriften en procedures zijn. Dat vind ik persoonlijk erg sterk van Bender, het leerproces en de collega’s die je erbij krijgt.”

 

image

Bender met aandacht voor jouw groei!

Het is belangrijk om een baan te vervullen waar je blij van wordt, nieuwe energie van krijgt en waarbij je bouwt aan je toekomst.  Samen met jou bepalen we wat de meest optimale invulling is van je carrière. Binnen het ruimtelijk domein zijn er verschillende mogelijkheden. Wil je daar eens over sparren? Je kunt altijd een mailtje sturen naar Jelke van Oosten of hem direct even bellen: 0638160534.

 

Interesse in wat wij te bieden hebben?

Werken in het ruimtelijk domein