'Never waste a good crisis'

‘Never waste a good crisis’ is de naam van de pilot die is gestart bij de gemeente Lingewaard. Iris ten Have, werkzaam aldaar als specialist Jeugd, vertelt enthousiast over deze pilot en haar bevindingen.

“Vanuit het adviesbureau Vondel & Nassau en in samenwerking met onze gedragsdeskundige is de pilot ‘Never waste a good crisis’ gestart bij onze vakgroep Jeugd van de verschillende gebiedsteams. Tijdens deze pilot beantwoorden we vragen zoals: welke inzichten en ontdekkingen neem ik mee uit deze coronaperiode? Waar neem ik afscheid van dat geen toegevoegde waarde meer heeft? Welke kansen zie ik voor de toekomst? Hoe ga ik dit veranderen? Met uiteindelijk als doel om acties te prioriteren en in te zetten na deze coronaperiode.

Om deze vragen te kunnen beantwoorden heeft Nikki Overkleeft van Vondel & Nassau een tool ontwikkeld voor organisaties om niet alleen op individueel niveau het (groei)proces van medewerkers te laten ontdekken, maar ook op team- en organisatieniveau.

Op dit moment zijn we in de fase van ideeën omzetten in acties en prioriteren. Zelf vind ik het interessant om te kijken naar de voordelen van thuis en alleen digitaal werken: overleggen (vergaderen), evalueren en bijvoorbeeld intakes doen. Daarnaast beleeft iedereen het anders: het thuis en op afstand werken met de cliënten en teamleden en andere collega’s plus het combineren van je werk en privéleven. Dus vind ik het belangrijk om te kijken wat fijn en effectief werkt voor iedereen en voor de cliënten en wanneer het handig is om bijvoorbeeld te beeldbellen of juist langs te gaan bij cliënten. Daarnaast is de balans krijgen en behouden tussen werk en privé ook een belangrijk onderwerp.

We merken dat regisseren van hulp nu makkelijker is omdat je meer op afstand moet blijven. Dus het proces is goed te begeleiden, maar inhoudelijk moeten we soms kijken wie daarvoor het beste ingezet kan worden. Veel voordelen kunnen we gebruiken als straks de maatregelen opgeheven zijn en sommige dingen blijven belangrijk om face-to-face te blijven doen. Zoals samenwerken met gezinnen waarbij sprake is van een taalbarrière bijvoorbeeld. Het is dus belangrijk om de voordelen uit deze coronamaatregelen te onderzoeken en in te zetten zodra het voorbij is. Deze pilot helpt me daar enorm bij!”