Nieuwe ontwikkelingen door corona

Bram Krajenbrink is sinds september 2019 als jurist gedetacheerd bij de Gemeente Dronten om mee te helpen bij de invoering van de Omgevingswet in de gemeente. Hij geeft ons een inkijkje in zijn werkzaamheden en de veranderingen die hij ervaart door de coronacrisis.

“Binnen het thema Omgevingswet doe ik van alles. Zo ben ik onder andere betrokken bij het opzetten van een omgevingstafel, ben ik verantwoordelijk voor het opstellen van toepasbare regels, werk ik mee aan het ‘omgevingswetproof’ maken van de werkprocessen en vertegenwoordig ik de VTH-afdeling (Vergunningen, Toezicht en Handhaving) in het omgevingswetproces. Als ik tijd over heb, help ik de handhavingsjuristen door een handhavingszaak over te nemen.

Coronacrisis

De uitbraak van COVID-19 zette mijn werkzaamheden even in perspectief. Sinds de uitbraak gaat er veel tijd en aandacht naar het beheersen van de crisis. Geheel terecht uiteraard, hoewel het belangrijk is dat er ook in de toekomst goede dienstverlening is, gaat de bestrijding van de crisis voor.

De extra belasting die de coronacrisis met zich meebrengt heeft er voor gezorgd dat een aantal collega’s simpelweg geen tijd meer heeft voor mijn projecten. Hierbij helpt het ook niet dat de Omgevingswet kortgeleden is uitgesteld. Ondanks dit alles gaan we toch zoveel mogelijk op de ingeslagen weg door en proberen we ons aan de gestelde deadlines te houden. Het uitstel van de wet geeft mij de kans om de komst van de Omgevingswet extra goed voor te bereiden en biedt anderen de kans om de coronacrisis beter het hoofd te bieden.

Verreweg de meeste van mijn collega’s zijn echter niet direct fulltime bezig met het bestrijden van de crisis en blijven dus bij de Omgevingswet betrokken. Dit betekent dat we erg veel digitale overleggen hebben. Aan de ene kant een geweldige ontwikkeling. Vergaderingen waar je voor de crisis net zo lang voor in de auto zat als dat je aan het vergaderen was, zijn verleden tijd. Wel zo efficiënt. Aan de andere kant zijn digitale connecties toch echt anders van aard dan fysieke ontmoetingen. In mijn werk kan ik duidelijk merken dat een overleg op afstand soms geen goede vervanging is van een fysiek gesprek. Hoewel digitale ontmoetingen soms een zegen zijn hebben ze, in mijn optiek, ook zo hun nadelen.

Klachten over te hoge vlaggenmasten

De crisis heeft ook effecten op gebieden waar je dit misschien minder zou verwachten. Sinds we massaal thuiswerken hebben de juristen bij handhaving het namelijk drukker dan ooit. Opeens stroomden de handhavingsverzoeken en klachten binnen. En dan bedoel ik niet handhaving van de coronamaatregelen, mensen hebben opeens meer tijd dan ooit om hun eigen buurt te verkennen. En deze verkenningstocht bevallen niet altijd. Nog nooit kwamen er zo veel klachten binnen over vlaggenmasten die te hoog zijn, verkeerde schuttingen, te grote tuinhuisjes, overlast van de barbecue van de buren en noem het maar op.

Hoewel ik niet direct met de crisis bezig ben merk ik toch dat het invloed heeft op mijn werk. Ondanks dat is goed te merken dat iedereen zijn schouders eronder zet en zich maximaal inspant om toch goed bezig te blijven. Iedereen heeft begrip voor de situatie. Ondanks dat iedereen het graag anders had gezien weten we te roeien met de riemen die we hebben.”

Bender met aandacht voor jouw groei!

Wil jij ook ingezet worden op dynamische en uitdagende projecten in het ruimtelijk domein? Dit doen we door jou de aandacht te geven die jij verdient, in de vorm van een interessante baan, persoonlijk contact, opleidingen en een aantrekkelijke beloning. Interesse in wat wij te bieden hebben?

Werken in het ruimtelijk domein