"Ontzettend leerzaam en dynamisch werk"

David Kamminga is in januari 2021 gestart bij Bender en is op dit moment actief als Adviseur RO en Vergunningen bij de gemeente Rhenen. In deze veelzijdige rol ziet David de lokale impact van zijn werk veel terug. “Elke dag ben ik weer bezig met andere cases en stakeholders met ieder een ander belang, dit maakt het werk ontzettend leerzaam en dynamisch.”

Even voorstellen

David (25) heeft een Master Human Geography behaald en eerdere werkervaring opgedaan bij een adviesbureau. Afgelopen januari is David gestart bij Bender en heeft hiervoor gekozen door het ontwikkelperspectief en de mogelijkheid om met zijn werk dichter bij de burger te komen. Met de stap kon hij goede kennis opdoen voor het vakgebied en dichter bij de uitvoering van ruimtelijke ordening komen. In zijn vrije tijd is David iedere zaterdag op het voetbalveld te vinden waarin naast sportieve uitdaging ook veel gezelligheid centraal staat.

Wat houdt jouw werk bij Bender in?

“Als professional bij Bender werk ik in opdracht bij een gemeente, zo ben ik op dit moment actief als Adviseur RO en Vergunningen. Doordat ik bij Bender een intensief leertraject heb gevolgd kan ik gelijk meerwaarde vormen voor deze gemeente. Zo neem ik actuele kennis (Omgevingswet) mee naar mijn opdracht en kan ik een goed reflectiepunt vormen voor de bestaande processen. Goed voorbeeld is dat ik door actuele kennis van de Omgevingswet direct kan helpen met het aanvragen van omgevingsvergunningen via het omgevingsloket.

In mijn rol ben ik dagelijks aan de slag met vergunningaanvragen van bijvoorbeeld burgers, ondernemers en ontwikkelaars. Hierbij toets ik of de aanvraag voldoet aan de juiste voorwaarden en mag worden verleend. Deze aanvraag overleg ik met de desbetreffende afdeling zoals Wonen, Economie of Handhaving. Daarnaast wordt er gekeken of het ruimtelijk zinvol is om het plan te realiseren.

In het proces werk ik eigenlijk in twee rollen, zo ben ik bezig met de vergunningtoetsing én geef ik advies op het gebied van ruimtelijke ordening. Het is belangrijk om bij een aanvraag breder te kijken dan alleen puur toetsing op wet- en regelgeving. Je bekijkt of het initiatief goed past in het ruimtelijk plan en adviseert hierbij. In het traject ga je samen met alle belanghebbenden overleggen in wat wel of niet kan, samen op zoek naar de beste oplossing!”

Waarom is vergunningverlening zo belangrijk?

“Iedereen die woont in een stad of dorp heeft belang bij de verbetering van de leefomgeving, het verlenen van de juiste vergunning speelt hierbij een cruciale rol. Hierdoor kunnen burgers profiteren van bijvoorbeeld een leefbare woonwijk, effectieve toegangswegen en milieuvriendelijke bedrijventerreinen.”

Wat geeft plezier in jouw werk?

“Wat voor mij deze functie zo leuk maakt, is de dynamiek die je in je werk hebt. Geen dag is hetzelfde. Ik ben samen met mijn team wel bezig met ongeveer 30-40 verschillende aanvragen per maand. Dit kan bijvoorbeeld gaan om de bouw van woningen, transformeren van kantoren, sloop van een oud bedrijfspand, verbeteren van de bereikbaarheid, kappen en beplanten van een bomenstructuur of  de plaatsing van zonnepanelen. Zo doe ik veel verschillende kennis op binnen diverse onderwerpen.”

Wat zijn voor jou belangrijke leermomenten geweest?

“Wat voor mij een belangrijk leermoment is geweest is dat je onafhankelijk moet handelen maar ook het maatschappelijk belang in gedachten moet houden. Daarnaast heb ik geleerd hoe je goed verwachtingen kunt managen van alle stakeholders en door een goede planning tot resultaten kan komen.”

Zie jij de invloed van de nieuwe Omgevingswet terug?

“Duidelijk is dat er veel voorbereidingen worden getroffen om het proces van vergunningverlening in te richten op de Omgevingswet. Dit vraagt om een vergunningverlener die vanuit meerdere disciplines en op kortere termijn een besluit kan nemen; ideaal voor mijn combifunctie binnen RO en Vergunningen! Ook zie je dat nieuwe trends en ontwikkelingen veelal worden meegenomen in de omgevingsvisie.”

Hoe zie jij de aandacht van Bender terug?

“Ik ben ontzettend positief over de aandacht die Bender mij geeft. Wat mij vooral opvalt is alle hulp die ik aangeboden krijg, mijn vaste contactpersoon die altijd bereikbaar is en de kwaliteit van opleiding. Zo kan ik goed terecht als ik ergens tegenaanloop tijdens mijn opdracht en blijf ik niet hangen met een probleem.”

Welke groei hoop jij te maken?

“Ik heb nog ontzettend veel te leren in mijn huidige rol maar hoop in de toekomst een meer coördinerende rol te gaan vervullen. In zo’n functie behandel je grotere en nog meer complexe aanvragen, dit lijkt mij erg uitdagend.”

 

image

Bender met aandacht voor jouw groei!

Het is belangrijk om een baan te vervullen waar je blij van wordt, nieuwe energie van krijgt en waarbij je bouwt aan je toekomst.  Samen met jou bepalen we wat de meest optimale invulling is van je carrière. Binnen het ruimtelijk domein zijn er verschillende mogelijkheden. Wil je daar eens over sparren? Je kunt altijd een mailtje sturen naar Jelke van Oosten of hem direct even bellen: 0638160534.

 

Interesse in wat wij te bieden hebben?

Werken in het ruimtelijk domein