Basiscursus Verhaal van bijstand

Utrecht Klassikaal (op locatie/online) 1 dag

Indien er sprake is van echtscheiding, overlijden of schenkingen kan er voor de gemeente aanleiding zijn de aan de belanghebbende verleende bijstand te verhalen op een derde. Deze taak wordt grotendeels geregeerd door burgerlijk recht en is dan ook een vak apart. Met de Basiscursus Verhaal van bijstand heb je snel de meest relevante kennis onder de knie.

Direct inschrijven

Nu inschrijven

Doelgroep

Leervorm

Programma

Resultaat

Data

Studiekosten

Doelgroep

De cursus is bestemd voor alle professionals die zich gaan bezighouden met verhalen van bijstand op grond van de Participatiewet of de administratieve verwerking daarvan.

Leervorm

De eendaagse cursus wordt verzorgd door docenten uit de uitvoeringspraktijk en biedt veel ruimte voor praktijkcasussen en onderlinge discussies.

 

Blended learning

Bender gelooft in de kracht van klassikaal onderwijs, of dit nu fysiek of online is. Onderlinge interactie en discussie is essentieel voor een goede kennisoverdracht en het aanreiken van vaardigheden. We zetten hierbij heel gericht instrumenten in als e-learning, webinars, podcasts en webspecials (korte online verdiepingssessies). Gelet op de coronacrisis wordt deze verkorte opleiding vooralsnog enkel als online georganiseerd.

 

De Bender Studio

Bender heeft op haar locatie in Utrecht een eigen studio met professionele video- en audioapparatuur. Hiermee wordt een maximale beeld- en geluidskwaliteit van iedere training gegarandeerd. Om tot een optimale digitale didactiek te komen van onze online trainingen hanteren wij de volgende uitgangspunten:

 1. Bender gelooft in afwisseling in leervormen om tot het maximale leerrendement te komen. Bender hanteert in iedere webinar: video’s, kleine clipjes in meerkeuze vragen, break-out sessies, live chatsessies. Door de hoogwaardige kwaliteit van de hardware (video en audio) en software is Bender in staat tot een professioneel, afwisselend en soepele online training te komen.
 2. Onze webinars zijn sterk afgestemd op de praktijk van de professional. Bender gelooft in de combinatie van gerichte kennisoverdracht en het aanreiken van effectieve vaardigheden, het in de praktijk toepassen en het terug kunnen kijken van de eigen prestatie. De inzet van video acht Bender hierin essentieel. Met inachtneming van privacy van deelnemers, is het altijd mogelijk om de integrale webinar terug te zien in de beveiligde omgeving van de Bender Academie.

 

Groepsgrootte

In het kader van optimale kennisoverdracht gaat de Bender Academie uit van maximaal 15 deelnemers. Dit geldt ook voor de webinars, daar de praktijk inmiddels heeft uitgewezen dat een grotere groep juist online niet effectief is.

Programma

Tijdens de cursus komen onder meer aan orde:

 

 • vormen van onderhoudsplicht;
 • verhaalbedrag versus alimentatie;
 • doel en gebruik van de Tremanormen;
 • aspecten van de alimentatiebeschikking van de rechter;
 • verhaal op grond van de alimentatiebeschikking;
 • minnelijke regeling;
 • verhaal in rechte (de globale procedure en regels, inclusief aspecten van het echtscheidingsrecht);
 • verhuizing naar een andere gemeente van de onderhoudsgerechtigde;
 • indexering van de verhaalsbedragen;
 • verhaal bij schenking of nalatenschap;
 • het invorderen van verhaalsbedragen;
 • het boeken van achterstanden;
 • invordering door middel van dwangbevel en (vereenvoudigde) beslaglegging;
 • inlichtingenplicht van de onderhoudsplichtige;
 • bescherming beslagvrije voet;
 • preferentie van de vordering.

Resultaat

Aan het eind van deze cursus heb je inzicht in de regels die gelden rondom verhaal van bijstand op grond van de Participatiewet en ben je in staat deze in de praktijk correct toe te passen.

 

Je ontvangt een “Bewijs van deelname” indien je de cursus hebt bijgewoond.

Data

Woensdag 24 mei 2023

 

Dinsdag 14-11-2024

 

Donderdag 1 februari 2024

 

Woensdag 22 mei 2024

 

Dinsdag 12 november 2024

 

Studiekosten

De kosten voor de cursus zijn: € 495,- (vrij van btw en inclusief lesmateriaal, koffie/thee/frisdrank en lunchbuffet).