Bestuurlijke boete en de Participatiewet
Utrecht Meerdere startdata Klassikaal (op locatie/online) 1 dag €450,-
De Participatiewet kent vele verplichtingen, waaronder het opleggen van een boete bij overtreding van de inlichtingenverplichting. De Centrale Raad van Beroep heeft in een aantal uitspraken de basis gelegd voor een aanzienlijke wetswijziging. Tijdens deze cursus lichten we het nieuwe regime uitgebreid toe en besteden we aandacht aan de procedurele en organisatorische aspecten van het boetetraject. Na afloop van de cursus kun je de nieuwe wet- en regelgeving op de juiste manier toepassen.
Doelgroep
Leervorm
Programma
Resultaat
Data
Studiekosten
Doelgroep
Je bent als medewerker betrokken bij het beoordelen van bestuurlijke boetes en/of betrokken bij het boetetraject zoals bijvoorbeeld klantmanager, kwaliteitsmedewerker, medewerker bezwaar en beroep.
Leervorm
De cursus bestaat uit een groepsles, die klassikaal op locatie en/of online wordt aangeboden. Een online groepsles wordt verzorgd in een virtueel klaslokaal. Hier ontmoet je de docent en je mededeelnemers, waar aandacht is voor interactie en kennisdeling.
In groepsverband leren is samen leren, ervaringen delen, kennis opdoen en vaardigheden ontwikkelen onder begeleiding van een docent met praktijkervaring.
Programma
Onderwerpen die aan de orde komen zijn:
- De wettelijke regels, zoals artikel 18a PW en het Boetebesluit;
- Criteria als opzet, grove schuld en (verminderde) verwijtbaarheid;
- Wat is het benadelingsbedrag en wat zijn de maximum boetes;
- Het begrip en gevolg van ‘fictieve draagkracht’ bij een minimum inkomen;
- Dringende redenen;
- De lichte en de zware boeteprocedure;
- Cautie, zwijgrecht en de inlichtingenplicht;
- Relevante jurisprudentie.
Vanzelfsprekend lichten we de boete in de Participatiewet nader toe aan de hand van praktijkvoorbeelden. Daarnaast nodigen wij jou uit om vooraf casuïstiek in te brengen.
Resultaat
Na afloop van deze cursus heb je kennis van en inzicht in het boetetraject. Je leert een overtreding van de inlichtingenverplichting te beoordelen, de hoogte van een boete correct te berekenen en de inhoudelijke, procedurele en organisatorische eisen kennen van een boetetraject.
Je ontvangt een “Bewijs van deelname” indien je de cursus hebt bijgewoond.
Data
Maandag 31 mei 2021
Maandag 20 september 2021
Studiekosten
De kosten voor de cursus zijn: € 450,- (vrij van btw en inclusief lesmateriaal, koffie/thee/frisdrank en lunchbuffet).