Bijzondere bijstand en individuele inkomenstoeslag

Utrecht Meerdere startdata Klassikaal (op locatie/online) 1 dag €450,-

Naast algemene bijstand voor algemene kosten van levensonderhoud, geeft de Participatiewet ook mogelijkheden om in het individuele geval bijzondere bijstand te verstrekken. Tijdens deze cursus wordt, aan de hand van veel praktijkvoorbeelden, een groot aantal mogelijkheden van bijzondere bijstandsverlening besproken.

Schrijf je vandaag nog in!

Nu inschrijven

Doelgroep

Leervorm

Programma

Resultaat

Data

Studiekosten

Doelgroep

Je bent werkzaam in het sociaal domein en betrokken bij de uitvoering van de Participatiewet, bijvoorbeeld als (junior) klantmanager inkomen of werk, poortwachter, baliemedewerker of medewerker klantcontactcentrum en je wilt meer weten over bijzondere bijstand en de individuele inkomenstoeslag.

Leervorm

De cursus bestaat uit een groepsles, die klassikaal op locatie en/of online wordt aangeboden. Een online groepsles wordt verzorgd in een virtueel klaslokaal. Hier ontmoet je de docent en je mededeelnemers, waar aandacht is voor interactie en kennisdeling.

 

In groepsverband leren is samen leren, ervaringen delen, kennis opdoen en vaardigheden ontwikkelen onder begeleiding van een docent met praktijkervaring.

Programma

De cursus bijzondere bijstand behandelt de Participatiewet op hoofdlijnen, specifiek gericht op de uitvoering van bijzondere bijstand en de individuele inkomenstoeslag.

 

Aan de orde komen:

 

  • De begrippen in de Participatiewet, zoals leefvormen;
  • De uitsluitingsgronden, waaronder de voorliggende voorzieningen;
  • De normensystematiek;
  • Buitenwettelijk begunstigend beleid;
  • Noodzakelijke kosten;
  • Bijzondere omstandigheden;
  • Draagkrachtberekening in inkomen en vermogen;
  • Individuele inkomenstoeslag;
  • Vorm van bijstand;
  • Relevante jurisprudentie.

Aan de hand van praktijkvoorbeelden en opdrachten geeft deze cursusdag een goed uitgangspunt voor de uitvoering van de bijzondere bijstand. Daarnaast nodigen wij jou uit om vooraf casuïstiek in te brengen.

Resultaat

Je leert de diverse mogelijkheden van bijzondere bijstandsverlening kennen. Maar is de Participatiewet de aangewezen wet of is er sprake van een voorliggende voorziening? Zijn de gevraagde kosten noodzakelijk en is er sprake van een bijzondere situatie? Daarnaast leer je om een draagkrachtberekening te maken.

 

Je ontvangt een “Bewijs van deelname” indien je de cursus hebt bijgewoond.

Data

Dinsdag 2 maart 2021

 

Woensdag 29 september 2021

Studiekosten

De kosten voor de cursus zijn: € 450,- (vrij van btw en inclusief lesmateriaal, koffie/thee/frisdrank en lunchbuffet).