Oriëntatie op de Participatiewet

Utrecht Meerdere startdata Klassikaal 1 dag €395,-

Het doel van de Participatiewet is dat meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een baan vinden, dat iedereen kan meedoen en het liefst in een reguliere baan. Daarnaast is de wet ook bedoeld als sociaal vangnet. Het uitgangspunt hierbij is dat iedere Nederlander recht heeft op een bestaansniveau op sociaal minimum. Maar heb je zomaar recht op een bijstandsuitkering? Na  het volgen van de oriëntatiecursus Participatiewet ken je de basis van deze wet.

Schrijf je vandaag nog in!

Nu inschrijven

Doelgroep

Leervorm

Programma

Resultaat

Data

Studiekosten

Doelgroep

De oriëntatiecursus Participatiewet is met name bedoeld voor medewerkers binnen het sociaal domein die zijdelings met de Participatiewet te maken hebben en daar dus van op de hoogte moeten zijn. Bijvoorbeeld wijkteams, schulddienstverleners en uitvoerders van de Wmo en Jeugdwet.

Leervorm

Deze cursus wordt klassikaal aangeboden. Klassikaal leren is samen leren, kennis opdoen en vaardigheden ontwikkelen onder begeleiding van een docent met praktijkervaring. Ook deel je kennis en ervaringen met professionals van andere organisaties, wat erg leerzaam is.

Programma

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 

  • Het ontstaan en de achtergrond van de Participatiewet;
  • de doelstellingen en de uitgangspunten van de Participatiewet;
  • de doelgroep van de Participatiewet;
  • welke voorzieningen vallen onder de Participatiewet;
  • toegang tot de bijstand en uitsluitingsgronden;
  • de verplichtingen en sancties;
  • de route van aanvraag tot afhandeling;
  • de overlap naar andere domeinen.

Resultaat

Na het volgen van deze oriëntatiecursus ben je bekend met de kaders en de achtergronden van de Participatiewet en welke positie deze inneemt binnen het sociaal domein. Daarnaast heb je een goed beeld van de (on)mogelijkheden binnen de Participatiewet.

 

Je ontvangt een “Bewijs van deelname” indien je de cursusdag hebt bijgewoond.

Data

Woensdag 29 mei 2019

 

Dinsdag 24 september 2019

 

Vrijdag 22 november 2019

Studiekosten

De kosten voor de opleiding zijn: € 395,- (vrij van btw en inclusief lesmateriaal, koffie/thee/frisdrank en lunchbuffet).