Oriëntatie op de Schuldhulpverlening

Utrecht Meerdere startdata Klassikaal 1 dag €395,-

Van alle mensen die zich melden bij een wijkteam, heeft ongeveer 80% financiële problemen. Slechts iets meer dan een derde van de mensen die zich melden voor een schuldhulpverleningstraject, rondt het traject succesvol af. Kortom; er valt nog genoeg werk te verzetten op het gebied van schuldhulpverlening. Wil jij hier een bijdrage aan leveren? Tijdens deze eendaagse cursus Oriëntatie op de Schuldhulpverlening krijg je daarvoor de nodige handvatten.

Schrijf je vandaag nog in!

Nu inschrijven

Doelgroep

Leervorm

Programma

Resultaat

Data

Studiekosten

Doelgroep

De cursus Oriëntatie op de Schuldhulpverlening is met name bedoeld voor medewerkers binnen het sociaal domein die zijdelings met de schuldhulpverlening te maken hebben en dus op de hoogte moeten zijn. Bijvoorbeeld wijkteams, klantmanagers en uitvoerders van de Wmo en Jeugdwet. Maar ook medewerkers van instellingen met cliënten die vaak schuldenproblematiek hebben.

Leervorm

Deze cursus wordt klassikaal aangeboden. Klassikaal leren is samen leren, kennis opdoen en vaardigheden ontwikkelen onder begeleiding van een docent met praktijkervaring. Ook deel je kennis en ervaringen met professionals van andere organisaties, wat erg leerzaam is.

Programma

In de cursus komen de volgende onderdelen aan bod:

  • Ontstaan van schulden;
  • het proces van schulddienstverlening en de wijze waarop dit lokaal is georganiseerd;
  • niet-saneerbare schulden en overige schulden die een schuldsanering in de weg staan of niet onder het ‘schone lei’ beginsel vallen;
  • aan welke verplichtingen de schuldenaar zich moet houden en wat de gevolgen zijn als dat niet gebeurt;
  • de berekening van de beslagvrije voet en het vrij te laten bedrag;
  • flankerende hulp zoals budgetcoaching, beschermingsbewind en de budgetbeheerrekening.

Resultaat

Na het volgen van deze oriëntatiecursus ben je bekend met de kaders en de achtergronden van schuldhulpverlening. Je weet in grote lijnen hoe schulddienstverlening is georganiseerd en wat de mogelijkheden binnen de schuldhulpverlening zijn.

Je ontvangt een “Bewijs van deelname” indien je de cursusdag hebt bijgewoond.

Data

Maandag 24 juni 2019

 

Vrijdag 20 september 2019

 

Vrijdag 8 november 2019

 

 

 

Studiekosten

De kosten voor de opleiding zijn: € 395,- (vrij van btw en inclusief lesmateriaal, koffie/thee/frisdrank en lunchbuffet).