Introductie in de Wmo

Utrecht Klassikaal (op locatie/online) 1 dag

Gemeenten moeten ervoor zorgen dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Die ondersteuning thuis organiseren gemeenten via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Iedere gemeente regelt de toegang en ondersteuning op zijn eigen manier. Maar wat is er nu eigenlijk in de Wmo geregeld? En hoe gaat het in de praktijk als iemand zorg thuis nodig heeft? Meld je aan voor de cursus Introductie in de Wmo!

Direct inschrijven

Nu inschrijven

Doelgroep

Leervorm

Programma

Resultaat

Data

Studiekosten

Doelgroep

Je bent werkzaam in een wijkteam, als zorgaanbieder, cliëntondersteuner of bijvoorbeeld als frontofficemedewerker. Je krijgt vragen over huishoudelijke hulp, begeleiding, rolstoelen, vervoer en woonvoorzieningen. Je weet dat dit onder de Wmo valt en wilt graag de mensen goed kunnen informeren en adviseren.

Leervorm

De cursus bestaat uit een groepsles, die klassikaal op locatie en/of online wordt aangeboden. Een online groepsles wordt verzorgd in een virtueel klaslokaal. Hier ontmoet je de docent en je mededeelnemers, waar aandacht is voor interactie en kennisdeling.

 

In groepsverband leren is samen leren, ervaringen delen, kennis opdoen en vaardigheden ontwikkelen onder begeleiding van een docent met praktijkervaring.

Programma

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 

  • Wat valt er onder de Wmo?;
  • Wat zijn de uitgangspunten en wat is de werkwijze binnen de Wmo?;
  • Welke organisaties en deskundigheden spelen een rol bij de Wmo?;
  • Welke burgers doen een beroep op de Wmo?;
  • Wat zijn veel voorkomende Wmo-vraagstukken?;
  • Hoe kun je een Wmo vraag herkennen?;
  • Wat kun je zelf uitvragen voordat je een vraag doorgeleid?;
  • Waar kun je aanvullende informatie vinden over je eigen gemeente?

Resultaat

Na het volgen van de cursus Introductie in de Wmo ben je bekend met de kaders en de achtergronden van de Wmo. Je krijgt inzicht in de overeenkomsten en verschillen tussen gemeenten. Je leert wat de procedure is om een maatwerkvoorziening te krijgen en hoe een Wmo consulent te werk gaat bij het onderzoek en de afwegingen.

 

Je ontvangt een “Bewijs van deelname” indien je de cursusdag hebt bijgewoond.

Data

Dinsdag 5 september

 

Studiekosten

De kosten voor de cursus zijn: € 495,- (vrij van btw en inclusief lesmateriaal, koffie/thee/frisdrank en lunchbuffet).