De Omgevingswet in vogelvlucht

Klassikaal (op locatie/online) 1 dag

De Omgevingswet vormt een fundamentele wijziging in het denken over de fysieke leefomgeving. Integraliteit, participatie, meer lokaal maatwerk, sneller en eenvoudiger: het zijn enkele uitgangspunten van deze wet, die 26 andere wetten vervangt. En die het juridische kader biedt waarbinnen de komende jaren de grote opgaven in het ruimtelijk domein moeten worden aangepakt.

Wil jij in één dag interactief op hoofdlijnen kennismaken met de Omgevingswet? Schrijf je dan in voor deze cursus!

Direct inschrijven

Nu inschrijven

Doelgroep

Leervorm

Programma

Resultaat

Data

Studiekosten

Doelgroep

Deze cursus is interessant voor

 • beginnende en ervaren overheidsmedewerkers in het ruimtelijk domein
 • (nieuwe) leden van gemeenteraden of colleges van burgemeester en wethouders
 • medewerkers van ruimtelijke adviesbureaus
 • advocaten en bedrijfsjuristen die werkzaam zijn in het ruimtelijk domein

Voor overheidsmedewerkers die niet in het ruimtelijk domein werkzaam zijn, bieden wij de cursus ‘De Omgevingswet voor medewerkers buiten het ruimtelijk domein’ aan.

Voor een bredere kennismaking met de Omgevingswet verwijzen wij naar onze cursus ’2-daagse basistraining Omgevingswet’.

Leervorm

De cursus bestaat uit een groepsles, die klassikaal op locatie of online wordt aangeboden. Een online groepsles wordt verzorgd in een virtueel klaslokaal. Hier ontmoet je de docent en je mededeelnemers, en is er aandacht voor interactie en kennisdeling. In groepsverband leren is samen leren, ervaringen delen, kennis opdoen en vaardigheden ontwikkelen onder begeleiding van een docent met praktijkervaring.

De cursus wordt verzorgd door docenten uit de uitvoeringspraktijk en biedt veel ruimte voor praktijkcasussen en onderlinge discussies.

Blended learning
Bender gelooft in de kracht van klassikaal onderwijs, of dit nu fysiek of online is. Onderlinge interactie en discussie is essentieel voor een goede kennisoverdracht en het aanreiken van vaardigheden. We zetten hierbij heel gericht instrumenten in als e-learning, webinars, podcasts en webspecials (korte online verdiepingssessies). Gelet op de coronacrisis wordt de Basiscursus Omgevingswet 2022 vooralsnog enkel als webinar georganiseerd.

 

De Bender Studio
Bender heeft op haar locatie in Utrecht een eigen studio met professionele video- en audioapparatuur. Hiermee wordt een maximale beeld- en geluidskwaliteit van iedere training gegarandeerd. Om tot een optimale digitale didactiek te komen van onze online trainingen hanteren wij de volgende uitgangspunten:

 1. Bender gelooft in afwisseling in leervormen om tot het maximale leerrendement te komen. Bender hanteert in iedere webinar: video’s, kleine clipjes in meerkeuze vragen, break-out sessies, live chatsessies. Door de hoogwaardige kwaliteit van de hardware (video en audio) en software is Bender in staat tot een professioneel, afwisselend en soepele online training te komen.
 2. Onze webinars zijn sterk afgestemd op de praktijk van de professional. Bender gelooft in de combinatie van gerichte kennisoverdracht en het aanreiken van effectieve vaardigheden, het in de praktijk toepassen en het terug kunnen kijken van de eigen prestatie. De inzet van video acht Bender hierin essentieel. Met inachtneming van privacy van deelnemers, is het altijd mogelijk om de integrale webinar terug te zien in de beveiligde omgeving van de Bender Academie.

 

Groepsgrootte
In het kader van optimale kennisoverdracht gaat de Bender Academie uit van maximaal 15 deelnemers. Dit geldt ook voor de webinars, daar de praktijk inmiddels heeft uitgewezen dat een grotere groep juist online niet effectief is.

Programma

 • Waarom een Omgevingswet?
 • Het centrale begrip ‘fysieke leefomgeving’
 • De zes kerninstrumenten, waaronder de omgevingsvisie, het Omgevingsplan en de omgevingsvergunning
 • Gemeentelijke medewerking aan nieuwe ontwikkelingen
 • Participatie

Resultaat

Met deze cursus

 • maak je op hoofdlijnen kennis met de achtergrond en de inhoud van de Omgevingswet
 • weet je welke kerninstrumenten de Omgevingswet kent, en hun onderlinge relatie
 • leer je de betekenis van de Omgevingswet voor het ruimtelijk domein
 • leer je wat de Omgevingswet verwacht van medewerkers in het ruimtelijk domein
 • leer je de grootste wijzigingen ten opzichte van de huidige praktijk

Je ontvangt een “Bewijs van deelname” indien je de cursus hebt bijgewoond.

Data

Woensdag 15 februari 2023

 

Dinsdag 20 juni 2023

 

Studiekosten

De kosten voor de cursus zijn: € 495,- (vrij van btw en inclusief lesmateriaal, koffie/thee/frisdrank en lunchbuffet). 

Wil je meer weten? Wil jij je inschrijven? Of wil je eerst advies? Voor meer informatie kan je contact met ons opnemen. Onze opleidingsadviseur geeft een advies op maat, passend bij jouw situatie. Je bereikt ons via telefoonnummer (030) 767 00 16 of door een mail te sturen naar academie@bendergroep.nl.