Debiteurenadministratie Participatiewet

Utrecht Klassikaal (op locatie/online) 1 dag

De Participatiewet leidt tot vele vorderingen. Zo zijn er voorschotten, bijstand in de vorm van een geldlening en krediethypotheek. Maar we kennen ook vorderingen ingevolge een boete, een terugvordering of verhaal. Deze vorderingen moeten worden geregistreerd en geïnd. Dat is grotendeels het werk van de debiteurenadministratie. In de Cursus debiteurenadministratie Participatiewet leert u alle aspecten die hierbij een rol spelen.

Direct inschrijven

Nu inschrijven

Doelgroep

Leervorm

Programma

Resultaat

Data

Studiekosten

Doelgroep

De cursus is bestemd voor toekomstige medewerkers van de debiteurenadministratie of medewerkers die hun kennis willen verdiepen en/of opfrissen.

Leervorm

De eendaagse cursus wordt verzorgd door docenten uit de uitvoeringspraktijk en biedt veel ruimte voor praktijkcasussen en onderlinge discussies.

 

Blended learning

Bender gelooft in de kracht van klassikaal onderwijs, of dit nu fysiek of online is. Onderlinge interactie en discussie is essentieel voor een goede kennisoverdracht en het aanreiken van vaardigheden. We zetten hierbij heel gericht instrumenten in als e-learning, webinars, podcasts en webspecials (korte online verdiepingssessies). Gelet op de coronacrisis wordt deze verkorte opleiding vooralsnog enkel als online georganiseerd.

 

De Bender Studio

Bender heeft op haar locatie in Utrecht een eigen studio met professionele video- en audioapparatuur. Hiermee wordt een maximale beeld- en geluidskwaliteit van iedere training gegarandeerd. Om tot een optimale digitale didactiek te komen van onze online trainingen hanteren wij de volgende uitgangspunten:

 1. Bender gelooft in afwisseling in leervormen om tot het maximale leerrendement te komen. Bender hanteert in iedere webinar: video’s, kleine clipjes in meerkeuze vragen, break-out sessies, live chatsessies. Door de hoogwaardige kwaliteit van de hardware (video en audio) en software is Bender in staat tot een professioneel, afwisselend en soepele online training te komen.
 2. Onze webinars zijn sterk afgestemd op de praktijk van de professional. Bender gelooft in de combinatie van gerichte kennisoverdracht en het aanreiken van effectieve vaardigheden, het in de praktijk toepassen en het terug kunnen kijken van de eigen prestatie. De inzet van video acht Bender hierin essentieel. Met inachtneming van privacy van deelnemers, is het altijd mogelijk om de integrale webinar terug te zien in de beveiligde omgeving van de Bender Academie.

 

Groepsgrootte

In het kader van optimale kennisoverdracht gaat de Bender Academie uit van maximaal 15 deelnemers. Dit geldt ook voor de webinars, daar de praktijk inmiddels heeft uitgewezen dat een grotere groep juist online niet effectief is.

Programma

Tijdens de cursus komen onder meer aan orde:

 • de vorderingssoorten
 • netto en bruto vorderingen en fiscale gevolgen
 • het boeken van ontvangsten
 • achterstanden
 • (wettelijke) rente
 • dwanginvordering
 • verrekening met vakantiegeld of bijstand
 • verrekening met andere instanties
 • bescherming beslagvrije voet
 • inlichtingenplicht debiteur en derden
 • buiten invordering stellen
 • opschorten/uitstel betaling
 • krediethypotheek nader bekeken
 • verschil tussen verhaal en betaling alimentatie fiscale gevolgen verhaal
 • verjaartermijnen / afboeken van vorderingen

Resultaat

Aan het eind van deze cursus heb je inzicht in de regels die gelden rondom het voeren van een debiteurenadministratie op grond van de Participatiewet en ben je in staat deze in de praktijk correct toe te passen.

 

Je ontvangt een “Bewijs van deelname” indien je de cursus hebt bijgewoond.

Data

Dinsdag 7 maart 2023

 

Woensdag 14 juni 2023

 

Maandag 9 oktober 2023

 

Woensdag 12 december 2023

Studiekosten

De kosten voor de cursus zijn: € 495,- (vrij van btw en inclusief lesmateriaal, koffie/thee/frisdrank en lunchbuffet).