E-learning psychiatrische problemen – basismodule

E-learning Thuisstudie 3 uur

Uit de praktijk blijkt dat er behoefte is aan kennis over de psychiatrie en de inwoners met een psychiatrische probleem. De doelgroep psychiatrie is binnen het sociaal domein, domeinbreed én domeinoverstijgend aanwezig. Dat wil zeggen dat deze inwoners (of hun naasten) mogelijk een melding doen op het gebied van schuldhulpverlening, maar ook bekend zijn bij de Wmo vanuit een ondersteuningsvraag of bij de Participatiewet vanwege een uitkering. Mogelijk is er een vervolg vanuit de Jeugdwet naar Wmo, vanwege de leeftijd van 18- naar 18+.

 

In deze e-module wordt de nieuwe GGZ en de DSM-5 als diagnostisch werkinstrument behandeld. je maakt kennis met een vragende manier om in te schatten wat de kern van het probleem is. Er is sprake van een eigen krachtbenadering.

Direct inschrijven

Nu inschrijven

Doelgroep

Leervorm

Programma

Resultaat

Data

Studiekosten

Doelgroep

Je bent betrokken bij de grote groep inwoners, die een melding of vraag hebben voor het sociaal domein. Dit kan zijn vanuit een wijkteam of als consulent vanuit Wmo/Jeugd/ Participatiewet of Schuldhulpverlening.

 

Je bent werkzaam als vrijwilliger of werkt als professional in een voorliggende voorziening en je hebt te maken met inwoners met een psychiatrisch probleem. Je hebt een preventieve functie en het contact is belangrijk om observerend, signalerend en ondersteunend te werken.

Leervorm

Bender heeft een ruim aanbod aan e-learning binnen het sociaal domein. We maken gebruik van (beeld) casuïstiek, creatieve opdrachten, filmpjes en verwijzingen voor zelfstudie.

E-learning kent grote voordelen:

+ Snel: je start op korte termijn;
+
Flexibel: je leert waar en wanneer het jou (of je team) uitkomt;
+ Efficiënt: je verliest geen reistijd;
+ Voordelig: je bespaart reiskosten;
+ Effectief: je leert in je eigen tempo en kunt lesstof terugkijken.

 

Bender heeft een eigen leeromgeving: de Bender Academie, waar je de e-learning volgt. Deze interactieve e-learning bevat online kennismodules (e-module) van 180 minuten. Na aanmelding ontvang je een mail met jouw inloggegevens, waarmee jij je kunt registreren in onze leeromgeving.

Programma

In de e-module worden verschillende syndromen uit de DSM-5 besproken. Een syndroom wordt gestart met een casus en wordt vervolgens benaderd vanuit 4 hoofdvragen:

 1. Wat is er met je gebeurd?
 2. Wat is je kwetsbaarheid en weerbaarheid?
 3. Waar wil je naartoe?
 4. Wat heb je nodig?

Je maakt nader kennis met: Niels, Joyce, Fons, Matthijs, Jasper, Daphne, Sanne, Pamela, Priscilla en Rafaëla. Ook gaan we dieper in op de behandelingen, medicatie en het doorverwijzen naar gespecialiseerde hulp.

 

De syndromen die aan bod komen uit de nieuwe DSM-5 zijn:

 • Psychose spectrumsyndroom
 • Depressief syndroom
 • Angstsyndroom
 • Persoonlijkheidssyndroom
 • Verslavingssyndroom
 • Impulscontrole/gedragsprobleem syndroom
 • Ontwikkelingssyndroom
 • Obsessief-Compulsief syndroom
 • Trauma en stressgerelateerd syndroom
 • Somatisch symptoom syndroom

Resultaat

Je ontvangt een uitgebreide basiskennis als het gaat over psychiatrische problemen. Met deze basiskennis weet je beter de kern van het probleem vast te stellen en welke kenmerken bij de verschillende syndromen horen. Dat maakt dat je met meer zelfvertrouwen het gesprek voert met een inwoner met psychiatrische problemen. Je hebt kennis over de juiste basisbenadering en weet meer duidelijkheid te krijgen over de ondersteuningsvragen, eigen kracht met mogelijk eigen regie. Je hebt meer zicht op behandelmogelijkheden, medicatiegebruik en de mogelijkheden voor doorverwijzing naar gespecialiseerde hulp in de verschillende psychiatrische syndromen.

Data

Je kunt direct na betaling van de factuur starten.

Studiekosten

De kosten voor de e-learning zijn: € 125,- (vrij van btw).