Inzicht in psychische, cognitieve en geriatrische beperkingen

Utrecht Klassikaal (op locatie/online) 3 dagen

Herken en begrijp de ondersteuningsvragen van mensen met psychiatrische, fysieke, cognitieve en geriatrische beperkingen

 

In de Wmo krijg je te maken met uiteenlopende burgers, waaronder ook mensen met een psychiatrische of psychische stoornis, een verstandelijke beperking, cognitieve en lichamelijke problematiek. Om hen goed te kunnen ondersteunen bij het versterken van de zelfredzaamheid en participatie, moet je weten wat de specifieke gevolgen zijn van hun aandoening of stoornis. In deze cursus krijg je inzicht in de mogelijkheden en beperkingen van deze burgers en hun ondersteuningsbehoefte.

Direct inschrijven

Nu inschrijven

Doelgroep

Leervorm

Programma

Resultaat

Data

Studiekosten

Doelgroep

Je bent een ervaren Wmo-consulent en beschikt over basiskennis van deze doelgroepen.

Leervorm

De cursus bestaat uit meerdere groepslessen, die klassikaal op locatie en/of online worden aangeboden. Een online groepsles wordt verzorgd in een virtueel klaslokaal. Hier ontmoet je de docent en je mededeelnemers, waar aandacht is voor interactie en kennisdeling.

 

In groepsverband leren is samen leren, ervaringen delen, kennis opdoen en vaardigheden ontwikkelen onder begeleiding van een docent met praktijkervaring.

Programma

Tijdens de 3-daagse cursus bespreken we de verschillende doelgroepen. Je krijgt medische kennis aangereikt,  leert hoe diagnostiek plaatsvindt, hoe het niveau van functioneren kan worden bepaald en welke behandelmogelijkheden er zijn. De volgende onderwerpen komen aan bod:

 

  • Psychiatrische stoornissen, zoals stemmingsstoornissen, angststoornissen, persoonlijkheidsstoornissen, psychotische stoornissen, verslavingsproblematiek en ontwikkelingsstoornissen zoals autisme en ADHD. 
  • Niveaus van functioneren zoals het moeilijk lerend niveau (‘zwakbegaafd’), licht verstandelijk beperkt, en matig- / ernstig- / diep verstandelijk beperkt.
  • Kennis van verschillende syndromen met als gevolg verstandelijk en/of fysiek beperkt functioneren.
  • Cognitieve stoornissen bij niet aangeboren hersenletsel en bij psychogeriatrische beelden zoals dementie en ouderdomsdepressie.
  • Lichamelijke aandoeningen zoals ALS en MS en de gevolgen daarvan;
  • Aandachtspunten voor de communicatie (waaronder de dramadriehoek);
  • Aanvullend advies opvragen.

Resultaat

Je leert …
… wat mensen met diverse psychiatrische stoornissen kunnen ervaren;
… waarin mensen met een licht verstandelijke beperking vastlopen;
… de diversiteit aan hulpvragen die kan ontstaan;
… deze doelgroepen en hun ondersteuningsvraag herkennen;
… alert te zijn op valkuilen in het gesprek met deze burgers;
… veel voorkomende ondersteuningsvragen van deze burgers begrijpen.

 

Je ontvangt een “Bewijs van deelname” indien je minimaal 80% van de cursus hebt bijgewoond.

Data

Donderdag 9, 16 en 23 november 2023

 

Studiekosten

De kosten voor de cursus zijn: € 1.426,- (vrij van btw en inclusief lesmateriaal, koffie/thee/frisdrank en lunchbuffet).