Motiverende gespreksvoering

Utrecht Meerdere startdata Klassikaal 1 dag €395,-

Met motiverende gespreksvoering zorg je ervoor dat je gesprekspartner zelf de motivatie vindt om veranderingen in te zetten. Dit sluit goed aan bij één van de belangrijkste pijlers in het sociaal domein: burger èn gemeente zijn samen verantwoordelijk voor het zoeken naar oplossingen voor belemmeringen. Zodra iemand zich meldt met een probleem, is het gesprek de uitgelezen plek om in te gaan op eigen kracht en verantwoordelijkheid. Maar hoe zorg je ervoor dat dit gesprek mensen ook activeert?
Met motiverende gespreksvoering verken en activeer je de motivatie van mensen. Zo draagt het bij aan het stimuleren van de eigen verantwoordelijkheid en het zelf zoeken oplossingen. In deze workshop maak je kennis met deze methode.

Schrijf je vandaag nog in!

Nu inschrijven

Doelgroep

Leervorm

Programma

Resultaat

Data

Studiekosten

Doelgroep

Deze workshop is belangrijk voor jou, als je de taak hebt om met burgers in gesprek te gaan in het kader van de Wmo, Schulddienstverlening, Participatiewet of Jeugdwet.

Leervorm

Deze cursus wordt klassikaal aangeboden. Klassikaal leren is samen leren, kennis opdoen en vaardigheden ontwikkelen onder begeleiding van een docent met praktijkervaring. Ook deel je kennis en ervaringen met professionals van andere organisaties, wat erg leerzaam is.

Programma

Je krijgt een workshop van twee dagdelen met daarin uitleg en een aantal oefeningen gebaseerd op de theorie van motiverende gespreksvoering (Miller en Rollnick). Aan de hand van korte effectieve oefeningen worden principes en uitgangspunten toegepast en ervaar je hoe deze methode kan uitpakken.

 

De onderwerpen die aan de orde komen zijn:

 

  • Wat is de grondhouding van motiverende gespreksvoering?;
  • welke basisvaardigheden worden op welke manier ingezet bij het gesprek?;
  • hoe onderzoek je de beweegredenen van je gesprekspartner?;
  • hoe kun je invloed uitoefenen op de keuzes die mensen maken?

Aan de hand van voorbeelden uit de praktijk oefen je met het inzetten van motiverende gespreksvaardigheden, om de eigen kracht van mensen te stimuleren. Hiermee motiveer je iemand om zelf verantwoordelijkheid te nemen. Tijdens het tweede dagdeel kun je zelf situaties inbrengen om te oefenen met een acteur.

Resultaat

Je leert …


… wat motiverende gespreksvoering is en hoe het werkt;
… hoe je motiverende gesprekstechnieken kunt inzetten in jouw vakgebied;
… hoe je invloed kunt uitoefenen op het gedrag van je gesprekspartner.

 

Je ontvangt een “Bewijs van deelname” indien je de cursusdag hebt bijgewoond.

Data

Donderdag 19 september 2019

 

Maandag 9 december 2019

Studiekosten

De kosten voor de cursus zijn: € 395,- (vrij van btw en inclusief lesmateriaal, koffie/thee/frisdrank en lunchbuffet).