Mensen met psychische en/of cognitieve beperkingen

Utrecht 24 september 2019 Klassikaal 4 dagen €1460,-

Herken en begrijp de ondersteuningsvragen van mensen met psychiatrische en/of cognitieve beperkingen

 

In de Wmo krijg je te maken met uiteenlopende cliënten, waaronder mensen met een psychiatrische stoornis, een verstandelijke beperking of een cognitief probleem. Om hen goed te kunnen ondersteunen bij het versterken van de zelfredzaamheid en participatie, moet je weten wat de specifieke gevolgen zijn van hun aandoening of stoornis. In de cursus Mensen met psychische en/of cognitieve beperkingen krijg je inzicht in de ziektebeelden van deze cliënten en hun ondersteuningsbehoefte.

Schrijf je vandaag nog in!

Nu inschrijven

Doelgroep

Leervorm

Programma

Resultaat

Data

Studiekosten

Doelgroep

Je bent een ervaren Wmo consulent en beschikt over basiskennis van deze doelgroepen. Bijvoorbeeld doordat je module 2 van de opleiding Wmo hebt gevolgd.

Leervorm

Deze cursus wordt klassikaal aangeboden. Klassikaal leren is samen leren, kennis opdoen en vaardigheden ontwikkelen onder begeleiding van een docent met praktijkervaring. Ook deel je kennis en ervaringen met professionals van andere organisaties, wat erg leerzaam is.

Programma

Tijdens de cursus bespreken we de verschillende doelgroepen. Je krijgt medische kennis aangereikt, leert hoe diagnostiek plaatsvindt, hoe het niveau van functioneren kan worden bepaald en welke behandelmogelijkheden er zijn. De volgende onderwerpen komen aan bod:

 

  • Psychiatrische stoornissen, zoals stemmingsstoornissen, angststoornissen, persoonlijkheidsstoornissen, psychotische stoornissen, verslavingsproblematiek en ontwikkelingsstoornissen zoals autisme en ADHD.
  • Niveaus van functioneren zoals het moeilijk lerend niveau (‘zwakbegaafd’), licht verstandelijk beperkt, en matig- / ernstig- / diep verstandelijk beperkt.
  • Kennis van verschillende syndromen met als gevolg verstandelijk en/of fysiek beperkt functioneren.
  • Cognitieve stoornissen bij Niet Aangeboren Hersenletsel en bij psychogeriatrische beelden zoals dementie en ouderdomsdepressie.
  • Zintuiglijke beperkingen, blindheid, slechtziendheid, doofheid, slechthorendheid of een combinatie van deze beperkingen.
  • Aandachtspunten voor de communicatie met deze doelgroepen.
  • Aanvullend advies opvragen.

Resultaat

Je leert …


… wat mensen met diverse psychiatrische stoornissen ervaren;
… waarin mensen met een verstandelijke beperking vast lopen;
… de diversiteit aan hulpvragen die kan ontstaan als gevolg van cognitieve problematiek;
… welke problemen mensen met zintuiglijke beperkingen hebben;
… deze doelgroepen en hun ondersteuningsvraag herkennen;
… alert te zijn op valkuilen in het gesprek met deze cliënten;
… veel voorkomende ondersteuningsvragen van deze cliënten begrijpen.

 

Je ontvangt een “Bewijs van deelname” indien je minimaal 80% van de cursus  Mensen met psychische of cognitieve beperkingen hebt bijgewoond.

Data

Dinsdag 24 september, 1, 8, 29 oktober 2019

Studiekosten

De kosten voor de cursus zijn: € 1.460,- (vrij van btw en inclusief lesmateriaal, koffie/thee/frisdrank en lunchbuffet).