Oplossingsgericht werken en denken

Utrecht Klassikaal (op locatie/online) 1 dag

Binnen het sociaal domein, ruimtelijk domein en de zorg krijg je regelmatig te maken met cliënten die in een vicieuze cirkel van ‘probleemdenken’ zijn beland. Niets kan, niets lukt, niets is mogelijk omdat… De dienstverlening is vervolgens vaak gericht op het aanpakken van die problemen omdat die als belemmering worden gezien. Maar werkt dat eigenlijk wel? Zou het niet beter zijn om de focus juist te leggen op wat wél goed gaat en van daaruit actie te ondernemen?

 

De methode ‘Oplossingsgericht werken en denken’ doorbreekt deze vicieuze cirkel van ‘probleemdenken’. De interventies zijn erop gericht om de aandacht te verleggen naar juist die momenten waarop het anders of beter is en juist goed gaat. Hierdoor komen oplossingen in zicht en wordt de weg vrijgemaakt voor het vergroten van de zelfredzaamheid, mentale veerkracht en het nemen van verantwoordelijkheid.

 

Na afloop van de cursus ontvang je een handig mapje met daarin kaartjes met ‘oplossingsgerichte vragen’ die je in je dagelijkse praktijk kunt gebruiken.

Direct inschrijven

Nu inschrijven

Doelgroep

Leervorm

Programma

Resultaat

Data

Studiekosten

Doelgroep

Je bent werkzaam in het sociaal domein (als consulent op één van de deeldomeinen of als generalist in bijvoorbeeld een wijkteam), ruimtelijk domein of de zorg en je spreekt regelmatig cliënten die blijven ‘hangen’ in probleemdenken.

Leervorm

De cursus bestaat uit een groepsles, die klassikaal op locatie en/of online wordt aangeboden. Een online groepsles wordt verzorgd in een virtueel klaslokaal. Hier ontmoet je de docent en je mededeelnemers, waar aandacht is voor interactie en kennisdeling.

 

In groepsverband leren is samen leren, ervaringen delen, kennis opdoen en vaardigheden ontwikkelen onder begeleiding van een docent met praktijkervaring.

Programma

Tijdens de cursus maak je kennis met de wijze van gespreksvoering in het kader van ‘oplossingsgericht werken en denken’. Er wordt aandacht besteed aan onder andere de volgende onderwerpen:

 

  • Wat houdt deze methode nu precies in;
  • Waarom blijven mensen vaak ‘hangen’ in probleemdenken;
  • Hoe ga je tijdens het gesprek de relatie aan met je cliënten;
  • Hoe pas je het taalgebruik en de vraagtechnieken aan de cliënt aan;
  • Welke situaties kun je onderscheiden en hoe moet je daarmee omgaan;
  • Welke fasen kun je onderscheiden in het veranderingsproces;
  • Welke vragen moet je afhankelijk daarvan stellen (en welke juist niet) om het probleemdenken ‘om te buigen’;
  • Hoe moet je reageren op antwoorden om tot oplossingsgericht werken en denken te komen en niet terug te vallen in het ‘probleemdenken’.

 

Door middel van simulaties en praktische oefeningen maak je kennis met deze methode.

Resultaat

Na afloop van de cursus ben je bekend met de methode ‘oplossingsgericht werken en denken’ en kun je deze adequaat inzetten tijdens gesprekken met je cliënten.

 

Je ontvangt een “Bewijs van deelname” indien je de cursusdag hebt bijgewoond.

Data

Maandag 2 oktober 2023 – 9.30-16.30 uur

 

Vrijdag 8 maart 2024 – 9.30-16.30 uur

Studiekosten

De kosten voor de opleiding zijn: € 495,- (vrij van btw en inclusief lesmateriaal, koffie/thee/frisdrank en lunchbuffet).