Samenwerking en afbakening wetgeving
Utrecht Klassikaal (op locatie/online) 1 dag
Of je nu als consulent binnen de Wet maatschappelijk ondersteuning, Participatiewet of Jeugdwet actief bent of vanuit een wijkteam werkt, de samenhang én de afbakening tussen deze wetgevingen vraagt kennis en overleg met elkaar. Het ‘samen optrekken’ in de uitvoering van deze wetten is belangrijk in het ondersteunen van de burger. Schrijf je in voor de cursus Afbakening wetgeving!
Daarnaast gaat het om aanpalende wetgeving, zoals de Wet langdurige zorg en Zorgverzekeringswet. In de praktijk roept dat nogal eens vragen op. Kan een burger bijvoorbeeld bij de Participatiewet terecht, voor financiële ondersteuning bij de aanschaf voor een algemeen gebruikelijke fiets met hulpmotor? Valt iemand die gedeeltelijk is afgekeurd voor dagbesteding onder de participatiewet of de Wmo? Welke wet is van toepassing bij een jeugdige met meervoudige problematiek? Om deze vragen te kunnen begrijpen én beantwoorden heb je kennis nodig van de verschillende wetgeving, maar moet je ook kunnen afstemmen met elkaar over diverse praktijksituaties.
Doelgroep
Leervorm
Programma
Resultaat
Data
Studiekosten
Doelgroep
Heb jij kennis nodig van wetgeving, dan is de cursus Afbakening wetgeving voor jou winstgevend voor het werken in de praktijk!
Je werkt in de wijk en/of je bent werkzaam in De Toegang.
Je wilt als consulent breed geschoold zijn in wetgeving en niet enkel vanuit jouw specialistisch domein (Wmo/Jeugd/Participatiewet).
Leervorm
De cursus wordt in blended learning-vorm aangeboden. Blended learning is een combinatie van e-learning en een online klassikale les. Een online training biedt veel voordelen.
- Snel: je kunt direct starten;
- Flexibel: je leert waar en wanneer het jou (of je team) uitkomt;
- Efficiënt: je verliest geen reistijd;
- Voordelig: je bespaart reiskosten;
- Effectief: je leert in je eigen tempo en kunt lesstof terugkijken;
- Tijdens de online klassikale les kun je kennis opdoen en vaardigheden ontwikkelen onder begeleiding van een docent met praktijkervaring. Ook deel je kennis en ervaringen met professionals van andere organisaties, wat erg leerzaam is.
Bender heeft een eigen leeromgeving: de Bender Academie. Hier volg je de e-learning ter voorbereiding op de cursus.
Daarna volg je online de klassikale cursusdag. Klassikaal leren is samen leren, kennis opdoen en vaardigheden ontwikkelen onder begeleiding van een docent met praktijkervaring. Ook deel je kennis en ervaringen met professionals van andere organisaties, wat erg leerzaam is.
Programma
Voorafgaand aan de cursusdag volg je diverse online modules over wetgeving. Je kunt zelf kiezen welke modules je volgt. Werk jij al in de Wmo, dan kan je deze module bijvoorbeeld overslaan. De e-learning volg je in je eigen tijd.
In de klassikale cursus wordt de vertaling gemaakt naar de dagelijkse uitvoeringspraktijk. Eigen inbreng behoort tot de mogelijkheden, maar dan is wel vooraf afstemming nodig.
De volgende onderwerpen komen aan bod:
- De verschillende wetgeving binnen het sociaal domein en de hervorming langdurige zorg;
- De ‘grijze gebieden’ binnen deze wetgeving;
- De ‘hulpbronnen’ als het gaat over wetgeving;
- Toepassen van praktijksituaties als het gaat over wetgeving;
- Waar zit de samenwerking met elkaar vanuit wetgeving binnen het sociaal domein?
Resultaat
Je leert …
… de basis over wetgeving binnen het sociaal domein: Wmo, Jeugdwet en Participatiewet;
… de basis over aanpalende wetgeving zoals de Wet langdurige zorg en Zorgverzekeringswet;
… op casusniveau bovenstaande kennis toe te passen;
… hoe je samen op kunt trekken als uitvoerders van wetgeving binnen het sociaal domein.
Certificaat
Je ontvangt een “Certificaat” indien je de cursus hebt bijgewoond. Op het certificaat staan de accreditatiepunten vermeld.
Accreditatie
Deze cursus is SKJ geaccrediteerd voor in totaal 7.25 punten.
Heb je een NFG registratie? Dan kun je de punten voor deze cursus als bij- of nascholing registreren.
Data
Vrijdag 24 november 2023
Studiekosten
De kosten voor de cursus zijn: € 520,- (vrij van btw en inclusief lesmateriaal, koffie/thee/frisdrank en lunchbuffet).