Uitkeringsadministratie

Utrecht 1 november 2021 Klassikaal (op locatie/online) 6 dagen €2460,-

De uitkeringsadministrateur is een onmisbare schakel in de dienstverlening aan uitkeringsgerechtigden. De cursus uitkeringsadministratie is ontwikkeld om de laatste wet- en regelgeving toe te kunnen passen in je dagelijkse werkzaamheden.

Schrijf je vandaag nog in!

Nu inschrijven

Doelgroep

Leervorm

Programma

Resultaat

Data

Studiekosten

Doelgroep

Je bent net begonnen als uitkeringsadministrateur of je wilt als uitkeringsadministrateur gaan werken. De cursus biedt jou relevante kennis en vaardigheden om deze functie goed uit te kunnen voeren.

Leervorm

De cursus bestaat uit meerdere groepslessen, die klassikaal op locatie en/of online worden aangeboden. Een online groepsles wordt verzorgd in een virtueel klaslokaal. Hier ontmoet je de docent en je mededeelnemers, waar aandacht is voor interactie en kennisdeling.

 

In groepsverband leren is samen leren, ervaringen delen, kennis opdoen en vaardigheden ontwikkelen onder begeleiding van een docent met praktijkervaring.

Programma

Deze zesdaagse cursus bestaat uit de volgende onderdelen.

 

Onderdeel 1
De cursus start met de inleiding Participatiewet, maar vanzelfsprekend komen ook de IOAW en IOAZ aan bod. Tijdens dit onderdeel worden ook alle begrippen besproken. Hierbij moet je denken aan gezamenlijke huishouding, kostendelersnorm en bestuurlijke sancties.

 

Onderdeel 2
Tijdens het tweede onderdeel verdiepen we ons in de opbouw van de uitkering en het korten van inkomsten. We gaan het onder meer hebben over het wettelijk minimumloon, wat het verschil is tussen algemene en bijzondere bijstand, de berekening van het vakantiegeld, wat inkomsten zijn en het eigen woningbezit.

 

Onderdeel 3
De bruto uitkering en de fiscale heffingskortingen vormen de basis voor het derde onderdeel. Aan bod komen onder meer de netto-bruto systematiek, belaste en onbelaste uitkeringen, heffingskortingen, partneralimentatie, de inkomstenkorting en de rol van de Belastingdienst.

 

Onderdeel 4
Een belangrijk onderdeel van uitkeringsadministratie is de terug- en invordering van onterecht verstrekte uitkeringen. We besteden onder meer aandacht aan terugvordering als verplichting of bevoegdheid, de verjaringstermijn, de zesmaanden-jurisprudentie, mogelijkheden tot verrekenen, wettelijke rente- en invorderingskosten, de beslagvrije voet en preferentie en dwangbevel. Tevens wordt aandacht besteed aan verschillende soorten vorderingen, beslaglegging en/of verrekenen, verschil tussen alimentatie en verhaalsbijdragen, eventuele verrekening met het UWV en/of de SVB.

 

Onderdeel 5

In het laatste onderdeel besteden we aandacht aan de administratie van bijstand. We gaan dieper in op het korten van inkomsten bij zowel een uitkering op grond van de Participatiewet als een uitkering op grond van de IOAW. De rekenregels worden hierin nader omschreven.

 

Naast de lesdagen bestaat de opleiding ook uit huiswerkopdrachten en zelfstudie. De opleiding wordt afgesloten met een toets.

 

 

Resultaat

Na deze cursus ben je bekend met het berekenen, invoeren en betaalbaar stellen van uitkeringen. Je kunt inkomstenopgaven verwerken (berekenen bruto/netto) en wijzigingen signaleren. Je kunt gegevens invoeren in het uitkeringssysteem en een debiteurenadministratie voeren.

 

Je ontvangt een “Certificaat” indien je minimaal 80% van de opleiding hebt bijgewoond en met een voldoende resultaat hebt afgerond.

Data

Maandag 1, 8, 15, 22, 29 november en 6 december 2021

Studiekosten

De kosten voor de cursus zijn: € 2.460,- (vrij van btw en inclusief lesmateriaal, koffie/thee/frisdrank en lunchbuffet).