Beeldend communiceren in het sociaal domein

Utrecht Klassikaal (op locatie/online) 1 dagdeel

Voor professionals in het sociaal domein is goed communiceren een van de belangrijkste aspecten van het werk. Maar wat als communiceren met woorden moeizaam wordt, omdat de inwoner de taal niet beheerst, slechthorend, dementerend of laaggeletterd is? Met de Wet inburgering 2022 en een hernieuwde inzet door de regering op het terugdringen van laaggeletterdheid wordt deze vraag extra actueel.

 

Een uitstekend instrument om de communicatie met bijzondere doelgroepen veel effectiever te maken, is het visualiseren van boodschappen, vragen en antwoorden. Zelfs of juist als er een tolk wordt ingezet. Het gesprek loopt niet meer enkel via de tolk, maar de betrokkene wordt in ‘het gesprek’ betrokken. Er ontstaat verbinding en begrip.

 

Met de Workshop Beeldend communiceren in het sociaal domein biedt de Bender Academie je de vaardigheden en inzichten om visualisatie in je professionele communicatie te gaan toepassen.

 

Ondersteuning en ook voor interne communicatie
U kunt met Bender afspraken maken om een standaard aantal beelden te laten ontwikkelen in het kader van beeldend communiceren. Visualisatie is ook een effectief instrument binnen de eigen organisatie, bijvoorbeeld gedurende vergaderingen. Dit noemen we Graphic recording. Graphic recording is de visuele ‘voortduwer’ van een brainstorm, idee of boodschap. Dit kan in de vorm van poppetjes, pijlen, kaders, tekstballonnen en nog ontelbaar andere cartooneske vertalingen. Graphic Recording krijgt steeds meer draagvlak onder professionals. Meer weten over Graphic recording? Neem dan contract op met de Bender Academie.

 

Direct inschrijven

Nu inschrijven

Doelgroep

Leervorm

Programma

Resultaat

Data

Studiekosten

Doelgroep

De Workshop beeldend communiceren in het sociaal domein is bestemd voor professionals die te maken hebben met inwoners de Nederlandstaal niet machtig zijn of door omstandigheden moeilijk verbaal communiceren.

 

In company
De workshop kan ook in company worden verzorgd. Hierbij stemmen wij in overleg de workshop af op uw dagelijkse realiteit. Zo leveren wij maatwerk.

 

 

Leervorm

In company
De workshop kan ook in company worden verzorgd. Hierbij stemmen wij in overleg de workshop af op uw dagelijkse realiteit. Zo leveren wij maatwerk.

 

Programma

Het programma is samengesteld en wordt door een specialist in visuele communicatie gegeven, maar die tevens een achtergrond heeft in vluchtelingenwerk.

De workshop duurt een dagdeel, is praktijkgericht en je gaat direct aan de slag met de basisvormen en tips & tricks.

Gedurende de workshop worden onder meer de volgende onderwerpen behandeld.

 

  • Waarom zakelijk tekenen iets anders is dan ‘gewoon’ tekenen en waarom iedereen het kan.
  • Korte introductie in het materiaal: wat werkt het beste en hoe werk je ermee?
  • Binnen een handomdraai eenvoudige, maar tegelijkertijd effectieve basisvormen leren tekenen.
  • Beeld en tekst: professionele letters die de tekening ondersteunen.
  • Multitasken: luisteren, visueel vertalen en tekenen tegelijk.
  • Ordenen en hiërarchie aanbrengen in je tekening voor een duidelijke boodschap.
  • Inspiratiebronnen uit de cartoonwereld, social media, illustraties…etc.

Resultaat

Na afloop van de workshop ben je in staat om binnen je communicatie gebruik te maken van visualisatietechnieken.

Data

Maandag 9 oktober 2023 9.30-12.30 uur

 

 

Studiekosten

De kosten voor de cursus zijn €350,- (vrij van btw) en inclusief lesmateriaal en (bij fysieke cursusdagen) koffie/thee/frisdrank en lunchbuffet.