Incompany training 'psychiatrische stoornissen'

Wat kan een cliënt met psychiatrische stoornissen zelf en hoe vertaal je dat naar de juiste begeleidingsvorm?

Met deze vraag kwam Renata, Wmo consulent bij de ISD Bollenstreek bij haar leidinggevende terecht. Hieruit volgde een aanvraag voor een scholingsdag bij de Bender Academie. Speciaal voor het team van 15 Wmo consulenten is een incompany maatwerktraining van 1 dag samengesteld: ‘psychiatrische stoornissen”.

 

Voor wie?

Renata is Wmo consulent en van origine ergotherapeut: “Ons team van 15 ervaren Wmo consulenten van het productencentrum bestaat uit consulenten begeleiding en consulenten voorzieningen (rollen, wonen en vervoer). De ISD Bollenstreek wil, mede op verzoek van de consulenten, de consulenten allround opleiden.

Complexiteit

“Steeds vaker krijgen wij te maken met complexere vraagstukken. Om de toenemende complexere begeleidingsaanvragen goed op te kunnen pakken, hadden we (met name de consulenten voorzieningen; wonen, rollen en vervoer) behoefte aan meer kennis over psychiatrische stoornissen en dan met name over verslavingsproblematiek, angststoornissen en depressie in relatie tot begeleiding. We wilden graag leren wat onze cliënt wel of juist niet kan, welke vragen je tijdens een klantgesprek stelt, hoe je indiceert, hoe je dit vertaalt naar de juiste begeleidingsvorm en hoeveel uren hiermee gepaard gaan.

Herkennen en begrijpen

Tijdens de training hebben wij veel inzicht gekregen in de diagnostiek van diverse psychiatrische ziektebeelden, zoals; stemmings-, angst-, psychotische- en persoonlijkheidsstoornissen en de invloed op het dagelijks functioneren. We hebben het over middelengebruik gehad en hoe je hier rekening mee houdt in je onderzoek. We weten nu welke oplossingen mogelijk zijn voor de klant, zoals aanpalende wetgeving, behandelmogelijkheden en het voorliggend veld. Daarnaast hebben we reële doelen leren stellen en passend leren onderzoeken en indiceren.

De trainer heeft ons een heel praktisch schema over de stadia van gedragsverandering toegelicht. Dit geeft veel inzicht in hoe in gesprek te gaan met de cliënt, het stadium van de cliënt, waar de vraag eigenlijk vandaan komt en welke doelen passend zijn.

Uit de praktijk

De mate van verdieping is in deze training erg groot. De trainer zelf is jaren Wmo consulent geweest en kon daardoor veel praktijkvoorbeelden geven. De praktische opdrachten maakte alles heel toepasbaar. Er was voldoende tijd om gezamenlijk casuïstiek te behandelen en vragen te stellen. De training had een goede opbouw, er was veel afwisseling tussen theorie en praktijk en het sloot goed aan op onze leerbehoefte. Een ware aanrader dus voor iedereen die behoefte heeft aan meer handvatten in het herkennen en begrijpen van de aanvragen van mensen met een psychiatrische beperking!”

Daan, Opleidingsadviseur Wmo bij Bender Academie: ‘Als trainer wil ik consulenten meegeven dat een diagnose je een beeld geeft van de onderliggende problematiek, maar zeker niet alles zegt. Als consulent wil je weten hoe de diagnose zich uit in het dagelijks leven van de inwoner’.

Informatie of advies?

Belangstelling in ons trainingsaanbod om een hele afdeling naar een hoger level te krijgen? Alle trainingen en cursussen uit ons aanbod passen we aan op jouw organisatiebehoefte. Natuurlijk kun je ook een volledig op maat gemaakt programma samenstellen uit verschillende onderwerpen. Mail of bel ons bij al je vragen over onze trainingen en workshops. Onze opleidingsadviseurs helpen je graag verder. Mail naar: academie@bendergroep.nl of bel: 030 – 767 0016.

 

Bekijk ook ons totale Bender Academie aanbod >>