Van IT manager naar vluchteling naar systeembeheerder Bender

‘Mijn naam is Abood Akef, ik ben 33 jaar oud en kom uit Syrië. Ik heb 2 jaar na de havo een ICT opleiding op het instituut ICT in Damascus gevolgd, waar ik vervolgens ben afgestudeerd. Sinds mijn twintigste levensjaar heb ik in de ICT gewerkt. De laatste vijf jaar werkte ik als systeembeheerder en IT Manager bij een Holding bedrijf die vier grote organisaties in Syrië, en een aantal bedrijven in het buitenland (Canada, Oostenrijk, Arabische Emiraten en Libanon), bestuurt. Het was een interessante baan waarbij ik veel ervaring heb opgedaan in de ICT en management. En toen kwam de oorlog…’

Verstoorde dromen
‘In Syrië droomde ik van een mooie toekomst, ik was gelukkig en had een goed leven met mijn gezin. Toen de oorlog uitbrak werd alles anders en werden deze mooie dromen wreed verstoord. Ik moest mijn huis en land verlaten. Na een lange, zware reis kwam ik aan in Nederland. Ik heb bewust gekozen voor Nederland omdat ik hier mijn dromen waar kan maken.’

Een nieuw begin
‘Ik heb op meerdere plekken gewoond; Budel, Doetinchem, Musselkanaal – Stadskanaal -. Uiteindelijk ben ik naar Utrecht verhuisd. Daar heb ik de pre Bachelor ICT opleiding gevolgd. Deze opleiding is gesponsord door Gemeente Utrecht, Hogeschool Utrecht, AFAS, UAF en Surf Spot en DUO. Vervolgens heb ik op meerdere vacatures gesolliciteerd en van de gemeente Utrecht en Tempo Team tips en ondersteuning gekregen over het schrijven van een goede sollicitatiebrief en het maken van een cv.’

En daar was Bender
‘Dit heeft geleid tot drie uitnodigingen. En toen werd ik uitgenodigd voor een gesprek bij Bender, voor de functie van systeembeheerder! Hier ben ik vol goede moed in april 2018 gaan werken. Ik vind Bender een professioneel bedrijf met een mooie sfeer en aardige collega’s. De eerste twee weken waren erg intensief, daarna ben ik goed gewend geraakt aan de bedrijfssfeer en de werkdruk. Het gaat heel goed! Ik doe elke dag diverse taken in de ICT, dat vind ik heel fijn. Het is een grote uitdaging voor mij om alles in orde te maken en meer ervaring op te doen. Bender, bedankt voor deze mooie kans!’

Aldus Abood Akef, systeembeheerder bij Bender.

Ik las het artikel in Zorg en Welzijn (mei 2018) “Koop een map en perforator”. Dit artikel gaat over het feit dat veel vluchtelingen kampen met financiële problemen. Gezien onze eigen positieve ervaring leek het mij goed om dit ook eens kenbaar te maken. Abood heeft zich de taal snel eigen gemaakt, een opleiding gevolgd en daardoor een baan gevonden die bij hem past. Geen financiële problemen maar een gemotiveerde en getalenteerde medewerker die kan zorgen voor zichzelf en zijn gezin. Wij zijn erg blij met hem als systeembeheerder en collega.

Stefan van den Oever, directeur